Ezért nem lesz kínai marxista kémképző a Fudan Egyetem Budapesten

2021. április 20. 17:04

Tóth Csaba Tibor
Azonnali.hu
Jórészt amerikai hidegháborús propaganda, hogy a Fudan nemzetbiztonsági kockázat lenne.

„Ellenzéki körökben nagy hullámokat vert, hogy kiderült: kínai állami egyetem építene kihelyezett egységet Budapesten, a Diákvárosra tervezett dél-pesti telek nagy részén. Egy nekünk nyilatkozó szakértő és egy korábbi brit tanulmány azonban megvilágította nekünk: jórészt amerikai hidegháborús propaganda, hogy a Fudan nemzetbiztonsági kockázat lenne, inkább az irdatlan kínai kölcsön korrupciós kockázatai miatt van okunk az aggodalomra a tervvel kapcsolatban.

Az alapvető ötlet, amely szerint kínai állami egyetem nyugati városokban indít egyetemi, oktatási képzést, közös programot, nem új. A sanghaji Fudannal nagyjából összemérhető presztízsű pekingi Csinghua Egyetemnek az amerikai Berkeley-vel van közös oktatási helyszíne a kínai Sencsenben, a Michigani Egyetem a sanghaji Dzsiao Tonggal együttműködésben végez fizetős oktatást az Egyesült Államokban és Kínában is, a brit Nottinghami Egyetemnek pedig ugyancsak a kínai Ningpóban van egy helyi egyetemmel közös kampusza. Eközben az amerikai Duke-nak is évtizedek óta van helyi képzése a kínai Kusouban és Vuhanban. Ezekről a kínai állam még sohasem állította, hogy megbízhatatlan amerikai és brit kémképzők lennének, sőt, a Fudannal minden bizonnyal ezt a modellt igyekszik majd másolni nálunk is.

A Fudan budapesti kampuszát tehát időben megelőzi egy sor kínai-amerikai kezdeményezés, amelyek még főleg az 1980-90-as évekből származnak, ekkortól (Ronald Reagan és a reformista-kapitalista kínai főtitkár, Teng Hsziao Ping idején) csatlakozott fel Kína is arra a globális egyetemi tudáshálózatra, amelynek mostanra vezető felsőoktatási intézményei ugyanolyan tagjai, mint akár a CEU, a Stanford vagy Cambridge.

Matura Tamás, a Fudannal amúgy közös MBA-programot működtető Corvinus Egyetem oktatója kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fudan Egyetem budapesti tervei mindenképpen figyelemre méltóak, főleg abból a szempontból, hogy az EU-ban ez lenne az első kínai egyetemi kampusz. A fordítottjára már Matura szerint is van példa, a rengeteg amerikai egyetemi létesítmény Kínában szerinte legalábbis színezi azokat a kritikákat, amik most a projektet nyugatról érik, hiszen brit és amerikai egyetemek is hasonló partnerségeket hoztak már létre a múltban, csak éppen fordítva”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A marxista tanszék tényleg elég necces, dehát ha Nyugat-Európában ekkora divat a gender-studies, akkor ez is belefér. Sajnos, mondanám.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés