A „politikai mikiegerek” tempója

2021. április 20. 7:34

Orbán Balázs
Magyar Nemzet
Éppen egy éve folytatunk szélmalomharcot a baloldali sajtóval. Interjú.

„Nemrég a baloldali összefogás egy közös videóban kijelentette: az ellenzék oltáspárti, és oltakozásra buzdítja a magyarokat. Mit gondol erről a videóról?

Egy világjárvánnyal küzdünk, amely száz év óta először komolyan érinti még a fejlett nyugati világot is. Természetesen a napi politikai küzdelmek és a kormányzásról szóló értelmezések központi kérdése minden országban a védekezés. Értékelni kell az egészségügyi és a gazdasági védekezés stratégiáját, az állam veszélyhelyzeti működését, miközben komoly beszerzési verseny zajlik a világon, amelynek geo- és külpolitikai dimenziója a jelentős. Olyat azonban, hogy ebben a helyzetben egy adott ország ellenzéke szisztematikusan, minden egyes járványkezelési kulcsponton összehangolt politikai támadást intéz a kormány ellen, s nem támogatja, hanem ellehetetleníteni próbálja a védekezést, még nem láttam. Pedig folyamatosan tanulmányozzuk a többi országban zajló folyamatokat is. A baloldal valótlanságokat állított a rendkívüli jogrend bevezetéséről, a védekezés első hullámával kapcsolatos intézkedésekről, az eszközbeszerzésekről, a nyitás és a zárás kérdéséről, most pedig az életmentő oltásról. Ez utóbbival túl messzire mentek! Hiába próbálják eltüntetni a nyomokat, s újracsomagolni a mondanivalót, a parlamenti felszólalások és a tévés szereplések, a keleti vakcinák ellen indított petíciók és nyilatkozatok az internet korában fennmaradnak. Elképesztő, hogy ebben a nehéz helyzetben valakik a politikai pecsenyéjük sütögetésével vannak elfoglalva! Nem parizer, hanem politikai pecsenye, ezt kínálja a baloldal.

Ugyanakkor egyre több baloldali politikus beadatja magának a kínai vagy az orosz vakcinát. Számít arra, hogy nyilvánosan is visszavonják az oltásellenes hergeléseket?

– Bár így lenne, de sajnos egyelőre ebből semmi sem látszik! Amint van valamilyen félreértett nyilatkozat, rosszindulatú tudósítás, újult erővel indul újra az oltásellenes kampány a baloldalon, miközben ez emberéletekben mérhető kárt okoz. A vírus nem fideszes vagy ellenzéki, nem válogat, s a legnagyobb veszélyben éppen a baloldal szavazói vannak: a jobboldali szavazók azt se hiszik el a gyurcsányi baloldalnak, amit kérdeznek, de a baloldali szavazókat eredményesen bizonytalaníthatják el. Miközben saját maguk mind megkapták a vakcinát, sokszor éppen azt, ami ellen kampányoltak korábban. Ahogy Antall József mondta egykor: ez a »politikai mikiegerek« tempója.

A baloldali sajtóorgánumok közös közleményükben a járvány alatti kórházi munka bemutatását szorgalmazzák. Miért jelenthet ez problémát?

A kórházakban gyógyítani kell, nem pedig fényképezni. Az viszont fontos, hogy valós képet kapjunk a betegség komoly következményeiről. Létezik arany középút, amely nem zavarja az egyébként megfeszítetten dolgozó egészségügyi dolgozók munkáját, és nem ad alkalmat arra, hogy egyesek újra hamis képet közöljenek, ahogy az korábban megtörtént.

Nem tartja álságosnak, hogy miközben felelős tájékoztatásra hivatkoznak, tavaly óta mégis sokszor alaptalan, hisztérikus cikkeket közöltek a járványról?

Abszolút annak tartom. Az ismétlés nem változtatja a hazugságot igazsággá. Éppen egy éve folytatunk szélmalomharcot a baloldali sajtóval. Sokszor érzem, hogy az a karakter, amely a korábbi szeriőz sajtót jellemezte, teljesen kiveszett mára: nem tájékoztatni akarnak, hanem politizálni. Pont úgy, ahogy a CNN egyik vezetője a kiszivárgott videón ezt amerikai kontextusban el is ismerte. Nekem is volt hasonló élményem tavaly márciusban. Amikor a járványhelyzet elején írtam egy cikket az Indexre a rendkívüli jogrend bevezetésének jogi hátteréről, továbbá arról, hogy mi várható, akkor lehozták ugyan az írást, de másnap pikírt véleménycikkben kürtölték világgá, hogy »tettek egy gesztust a kormánynak«, s majd meglátják, hogy mi lesz. Hol élünk? Járvány idején nem az emberek tájékoztatása lenne a legfontosabb? Tegyenek oda egy másik megszólalót, ha nem tetszik, hogy csak a kormány álláspontja jelenik meg, de azt gondolni, hogy ez egy »gesztus«, félreértés. Ez így nem tájékoztatás, hanem egy veszélyes komplexus.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés