Újjáépül a baloldal szellemi hátországa

2021. április 19. 15:31

Tóth Bertalan
Jelen
Helyre kell állítani a jogállamot, a szabadságot és a demokráciát. Interjú.

„Sokak szerint a 2022-es választás valójában az Orbánnal vagy nélküle ideológiai csatájáról szól majd. Az MSZP ehhez képest olyan programmal indul, amellyel tulajdonképpen állást foglal amellett, hogy nem elegendő csak orbánozni.
A programunk többet ígér a kormányváltásnál, a korszakváltás szükségességét hangsúlyozza. Hiszen az nem elég, hogy Magyarországnak lesz egy új kormánya, azt is tudni kell, hogy mit akar tenni a fölhatalmazásával. Ezért tettük le a demokrata választási szövetség pártvezetőinek asztalára az MSZP javaslatát a korszakváltás programjára, mert a kormányváltás önmagában nem elég. Helyre kell állítani a jogállamot, a szabadságot és a demokráciát, fel kell számolni a társadalomban meglévő igazságtalanságokat és mindenkinek egyenlő esélyt kell biztosítani, ugyanakkor gondoskodnunk kell gyermekeink, unokáink jövőjéről, óvnunk kell környezetünket, hogy ők is élvezhessék bolygónk szépségeit. Szükség van tehát az alternatívára, ami nélkül elképzelhetetlennek tartom a győzelmet.

A Korszakváltásból melyek azok az elemek, amelyekhez feltétlenül ragaszkodnak, és mindenképpen meg kell jelenniük a hatpárti ellenzéki összprogramban?
A társadalmi igazságosság kritériumainak kiemelt jelentőséget tulajdonítunk: az MSZP-nek kötelessége, hogy egy eljövendő koalícióban a nagy többség érdekeit szolgálja. Hogy újra megteremtődjék a társadalmi szolidaritás, hogy senki ne éhezzen, hogy mindenkinek legyen otthona, hogy megszűnjön a dolgozói szegénység, hogy mindenki hozzájusson az egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz, és megszűnjön az egyre nyilvánvalóbb kasztrendszer! Az állam gondoskodó szerepének növelését, a jóléti rendszerek fejlesztését és az állampolgároknak több jövedelmet biztosító elosztást akarunk.

Lát esélyt arra, hogy a markáns baloldali elképzeléseik átmennek az ellenzéki együttműködésben résztvevő másik öt párton?
Az elmúlt évek konjunktúrája és az uniós pénzek beáramlása komoly gazdasági föllendülést hozott, de ennek haszna Magyarországon csak egy szűk rétegnél csapódott le. Nem hiszem, hogy ütköznénk ennek megítélésében az együttműködő pártokkal, s bár kétségtelenül vannak vitás pontok, de azt hiszem, meggyőzhetők lesznek. Az optimizmusomat táplálja az is, hogy a hat párt által közösen rögzített kormányzati alapelvek között a méltányos közteherviselés és az igazságos gazdaság elérésének kívánalma is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elolvastam a programjukat és az a véleményem, hogy tömény demagógia, populista szöveg, a korábbiak átfogalmazása, átrendezése.Háromszor ígérték meg ugyanez és egyszer sem tudták teljesíteni. Az utolsó ígérgetésükből majdnem államcsőd lett már 2007 évben. Most Most a bejutás küszöbén billegnek, s amennyiben a DK-t is figyelembe vesszük legfeljebb 20-25 %-os konglomerátumnak felel meg. Ugyanakkor a mostani DK vezetése a 2010 előtti kormányzásban is részt vettek.
Mitől lennének az eltelt tízen évben jobbak?

A történelemben még nem fordult elő, hogy hat pártból álló koalíciós kormányzás sikeres lett volna. Ismerve az MSZP, DK kormányzóképességét a múltból borítékolható, hogy most sem lenne sikeres. Így aki rájuk szavaz számoljon azzal, sorsa sokkal rosszabb lesz és az ország visszajut oda ahova 2009-ben jutott.

SOHA BALOLDALI KORMÁNYT EBBŐL A GARNITÚRÁBÓL!

Aki szeretné megismerni az MSZP programját az alábbi linken megismerheti.
https://mszp.hu/hir/kormanyval..

(Lent a pdf fájl letölthető)

"Újjáépül a baloldal szellemi hátországa" Kunhalmi Ágica lesz a tégla.

,,A Magyar Szocialista Párt az alulfinanszírozottság és a súlyos hatékonysági problémák párhuzamos enyhítését javasolja, 6-6,5%-ra növelve a közoktatás GDP arányos költségvetését. Az MSZP szükségesnek tartja, hogy a közoktatási intézmények fenntartói jogait gyakorló szervezetek egységes, szektorsemleges, normatív költségvetési támogatást kapjanak.,, írják a programjukban.

A GDP nem költségvetési bevétel, hanem termelési érték. A GDP növekedésből még nem következik 6-6,5 %-os költségvetési bevétel. Így emelni kell az adókat. Így hiányzik, hogy a többlet költségvetési bevételt miből akarják pótolni. Másként fogalmazva: Mi lesz a forrása a többletkiadásnak? Hitel? Adóemelés?
Ugyanez igaz a többi ígéretnél is.
Az MSZP fordítva ül a lovon. Többletbevétel csak a gazdaságból származik, azért abból kellene kiindulni, hogy a gazdaságban milyen fejlesztéseket, ösztönzéseket terveznek bevezetni. Ezután következhetne az elosztás, mivel csak azt lehet elosztani, ami a költségvetésbe befolyik.

Mondjak is, hogy korszakot valtanak.
Vissza a kommunizmusba, ahol ok a janik!

Az MSZP folymatosan leépül, a "hátország" felépülése miatt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés