A mamut érkezése

2021. április 19. 19:50

Várhegyi Éva
Magyar Narancs
Bankholding: új „nemzeti bajnok” a láthatáron?

„Nagyratörő vágyat fogalmazott meg a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank részvényeinek apportjával tényleges hatalommal felruházott Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. elnöke. »A nemzeti bajnok szerepet céloztuk most meg: 2023-ra olyan stabil, jól működő bankot szeretnénk felépíteni, ami magyar és külföldi akvizíciókra is képes, és rövidesen Magyarország mellett a régió más országaiban is megvetheti a lábát« – közölte a Portfolio.hu-nak március 24-én adott interjújában. Kijelentése azért is figyelemre méltó, mert Barna a magyar bankpiac „nemzeti bajnoka” címet évtizedek óta viselő OTP általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról igazolt át a jórészt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó bankholdinghoz. 

A hazai bankpiac átszabásának egyik kormányzati törekvése 2010 óta a piacvezető OTP, valamint a bankot irányító, a magyar gazdaságba más érdekeltségeivel is mélyen beágyazódott Csányi hatalmának megtörése. Már a sokáig a bizalmát élvező helyettese, ám viszonyuk megromlását követően az OTP-t elhagyó és az FHB Bankcsoport élére törő Spéder Zoltán is a »nemzeti bajnok« cím átvételére szövetkezett 2013-ban az Orbán-kormánnyal. Fondorlatos, a szövetkezeti tagok kisemmizésére is módot nyújtó jogalkotás segítségével bankja bekebelezte a takarékszektort, sőt a tekintélyes hálózattal rendelkező Magyar Posta és a biztos üzletet jelentő állami Díjbeszedő Zrt. együttműködését is elnyerte.

Ám a nagy mű befejezésére Spédernek már nem volt módja. A politikai hatalom letaszította a trónjáról, és a Mészároshoz kötődő Vida Józsefet bízta meg az OTP hatalmát megtörni képes gigabank felépítésével. A kormány ehhez további apanázst is adott: az addigra már a Magyar Nemzeti Bank segédletével közpénzből szanált, majd Mészáros érdekeltségébe juttatott MKB Bankot és a már állami kézbe került Budapest Bankot. A takarékszektorból és az FHB-csoportból összetákolt Takarékbankkal együtt e három pénzintézet a magyar bankpiacnak már közel akkora szeletét teszi ki, mint amekkorát az OTP magyarországi üzletei elfoglalnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt akarja mondani ez az Éva, hogy ha egy magyar pénzintézet fejlődni, erősödni akar, az:
antiszemitizmus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés