Oroszország saját űrállomást hoz létre

2021. április 18. 16:17
Kiszállna Oroszország a Nemzetközi Űrállomás-projektből.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes egy, a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott interjúban beszélt arról, hogy

Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből,

és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog.

Közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomás 2024 utáni működéséről Moszkva a velük való egyeztetések és döntően már a felhasználhatóságuk végéhez közeledő modulok műszaki állapotának felülvizsgálása alapján határoz majd. Elmondta, hogy a nemzetközi projekt alternatívájának létrehozásáról április 12-én, az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulóján Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott vezetői tanácskozáson döntöttek.

Hamarosan kezdődő építés

A kormányfő-helyettes szerint az orosz állomás építése hamarosan elkezdődik, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a Nemzetközi Űrállomás nemzetközi szegmenseinek konzerválása és az új objektum üzembe helyezése közötti időt. A nemzetközi projekt feladásának gondolatát korábban a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat is felvetette az üzemeltetés drágaságára hivatkozva.

Az orosz szakemberek számításai szerint 2025 után a Nemzetközi Űrállomás rendszerei egymás után fogják felmondani a szolgálatot,

és az 1998 óta használt objektum üzemben tartása 10-15 milliárd dollárt fog felemészteni. A jelenlegi tervek szerint 2024-ig működtetik majd, de felmerült a hatéves hosszabbítás lehetősége is.

(MTI)

Nyitókép: Alekszej Druzsinyin / Sputnik / AFP

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ja, akkor tessek eldonteni hogy epp azt kell hazudni hogy az orosz valasztasok puszta szinjatek tet nelkul, vagy azt, hogy a valasztasok miatt mindenfele gesztusokat kenytelen tenni a vezetes... mert a ketto egymast kizarja

2000 év az az 5000 év. A többit csak hozzáfantáziálják.

Azt szerintem Trump kezdte el, a Space Force bejelentésével, Putyin csak reagált.
Egyébként nem hülyeség, jelenleg 1378 Starlink műhold kering a Föld körül, pizzásdoboz méretű antennával bárhol a felszínen kaphatsz vele internetet elfogadható sebességgel és késleltetéssel - ebben hatalmas katonai lehetőségek vannak, szóval egészen biztos, hogy a sávszélesség egy részét megvette a Space Force.
Ahogy az is valószínű, hogy már rég keringenek azok a műholdak, amelyekkel működésképtelenné lehet tenni más ország műholdjait. Képzeld csak, ha mondjuk a hadüzenet átadásának pillanatában az adott ország összes műholdja "eltűnne", megszűnne a kommunikáció, a GPS és a fényképezés.
Szóval szerintem ezért fontos az oroszoknak, hogy saját űrprogramot fejlesszenek, ott az űrállomás inkább csak "melléktermék" lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés