Ne félj a Fudantól!

2021. április 17. 12:37

A finanszírozás módja tökéletesen megfelel a rangos magánegyetemek esetében bevett nemzetközi gyakorlatnak.

2021. április 17. 12:37
Sayfo Omar
Demokrata

„2024-ben campust nyit Magyarországon a világ egyik legjobb felsőoktatási intézménye. Az ellenzék azonban nem örül a kínai Fudan Egyetem érkezésének. A magyar kormányt az adóforintok elvesztegetésével vádolják, a Fudant pedig a Kínai Kommunista Párt janicsárkeltetőjének állítják be. Mindez nem is állhatna távolabb a valóságtól. Aki a fenti okokra hivatkozva támadja a Fudan magyarországi terjeszkedését, vagy politikai opportunizmusból teszi, vagy mert nincs tisztában a nemzetközi tudományos élet működésével.

»A Kínai Kommunista Párt elveit és befolyását szolgáló« intézménynek minősítette a Fudant Karácsony Gergely. A főpolgármester szavait a teljes ellenzéki sajtó visszhangozta. Az ellenzék az egyetem létrehozásának finanszírozási konstrukcióját is nehezményezi. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium előterjesztése értelmében ugyanis a Fudan Hungary Egyetemet egy kínai–magyar vagyonkezelő alapítvány hozza létre, illetve tartja fenn. Az alapításhoz szükséges tőkét és a campus építéséhez az ingatlanokat a magyar állam adja, 100 milliárd forinttal szállna be az építkezésbe közvetlenül, míg a maradék több mint 450 milliárdot Kína hitelezné.

Noha az ellenzéki sajtó az adóforintok elfecsérlésével vádolja a kormányt, a finanszírozás módja tökéletesen megfelel a rangos magánegyetemek esetében bevett nemzetközi gyakorlatnak. A New York-i Egyetem abu-dzabi campusa építésének költségeit a helyi kormány állta, a sanghaji ág donora Sanghaj városa volt, az Északnyugati Egyetem (Northwestern University) katari campusát pedig egy helyi állami alapítvány építette. Az alku mindenhol ugyanaz: a nagy múltú és akadémiai reputációjú intézmény a nevét adja, garantálja az oktatás minőségét, ezáltal lehetőséget kínál a helyi fiataloknak nemzetközileg is versenyképes diploma megszerzésére. A befogadó ország vagy város pedig cserébe elszállásolja az intézményt. A külföldi egyetemek a helyi tudományos életnek is hasznot hajtanak: a nemzetközi oktatói gárda új ismereteket és kapcsolatrendszert hoz, az oktatás nyelvén (jellemzően angolul) előadni tudó, versenyképes helyi oktatók pedig jól fizető, nagy presztízzsel járó munkalehetőséghez jutnak.

Természetesen a nemzetközi gyakorlatban számos finanszírozási forma létezik. Ami általános, hogy a szponzor a pénzének köszönhetően az irányításért felügyelő kuratóriumba ültetett emberein keresztül mindig befolyással van az intézmény működésére. Az összesen 550 milliárdos támogatással a magyar kormány tehát azért is fizet, hogy a hazánkban tevékenykedő egyetem véletlenül se szolgálhasson idegen érdekeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. április 19. 10:42
Nem zavar, és tudod, miért nem zavar? Mert legtöbbször pont ez történik, ami most veled is. Rávágsz valamit, amit valamikor olvastál valahol a fideszes sajtóban, de fogalmad sincs, valójában mi is volt az. Ugyanis, egész egyszerűen nem igaz, amit írsz. Kétszeresen sem. Elsőként azért nem, mert az a levél, amire utalsz, nem az _indulásakor_ íródott, hanem később. Másodsorban meg azért, mert abban a levélben nem volt az égegyadta világon semmiféle kivételezés. Soros annyit kért, hogy az eredeti törvényt, aminek a preambuluma leírja, hogy annak idején hogy is alakult meg az egyetem, ne vonják ki a forgalomból, maradjon meg történelmi aktusként. Azzal együtt, hogy már nem hatályos, az új törvény a helyébe lépett, és -- ahogy Soros is szó szerint megírja -- természetesen _semmi módosítást nem kért az új, hatályos törvényben_. Semmit. Nincs kivételezés, nincs semmi speciális kezelés, semmi, amit írsz. Látod, ezért nem zavar. Mert nem is az enyémről derült ki másodpercek alatt, hanem épp a tiédről. :-)) Nem, nem azért, mert tévedhetetlen vagyok. Csak nem hiszem el, amit egy Mandiner, Origo, Magyar Nemzet kreál egy ügyből, hanem elolvasom az _eredetit_.
koronaszepe
2021. április 18. 20:36
1 500 milliárd forint hitel Kínától az uniós Magyarországnak, vasútra, egyetemre Kína stratégiai céljainak szolgálatában. Ja, és Kína jó kommunista, nem olyan, mint azok, akiket a fideszesek kommunistának mondanak.
T. Péter
2021. április 18. 17:02
Az a félbillió elég lenne sok mindenre. Például mi is idecsábíthatnánk komoly professzorokat ennyi pénzzel. Már azon túl, amit már eddig is megbeszéltünk együttműködésről. Szerinted tényleg ez az egyetlen megoldás, ez a magyar felsőoktatás egyetlen lehetősége, hogy idépítjük a kínai kommunista párt egyetemét? A Fudan jó egyetem, de nincs egyedül a világban, ha pont arrafelé nézelődsz, Szingapúr és Korea is tud hasonlókat amúgy. Azokat szerinted miért nem érdekli annyira, hogy a mi pénzünkön idejöjjenek, és a kínaiakat miért igen? Lenne a felsőoktatásról mit beszélni. Beleértve azt is, hogy épp most szervezik ki az egészet az államon kívülre, vagyis egy esetleg változó vezetés döntései elől. Mint ahogy a mindenkori kormányzati tevékenység egyre nagyobb területeit vonják ki épp a kormányzati tevékenység köréből, és privatizálják elkötelezett pártkatonáknak. Szóval, lenne mit beszélni. Sokakkal, együtt. De nincs párbeszéd, nincs közös gondolkodás, semmi, csak erő van, erőszak van. Kit érdekel, hogy itt van egy fejlesztési projekt, ami teljesen szokatlan módon, szinte csak pozitív, egyetértő véleményeket kapott eddig mindenhonnan, azt hitte az ember naivan, hogy tíz év alatt lesz _egyetlen_ dolog ebben az országban, amit nem ugyanaz az egyetlen hatalmi központ dönt el, másnak hangja-szava sem lehet. Kár volt ebben bízni, ez sem.
T. Péter
2021. április 18. 14:34
"hogy hadd vigye már a legmodernabb amerikai Tesla gyárat Kínába." Milyen egészen érdekes, hogy hiába írom le teljesen nyilvánvalóan, világosan és hangosan, hogy nem az együttműködésről és a kereskedelemről és az üzletről van szó, rögtön a következő válaszban, oda sem figyelsz, csak mondod ugyanazt megállás nélkül. Igen, furcsa, mi? Musk vitte a gyárat oda, és nem a kínaiakat vitte az USA-ba. Nincs is a kettő között semmi különbség, nyilvánvalóan. Politikától nyilvánvalóan független gyárat telepíteni oda, azok ott akkumulátorokat és kocsikat fognak csinálni. Nem egyetemet ide, amiben szó szerint, egyáltalán nem próbálják letagadni, ott van a párt közvetlen irányítása. Akik embereket képeznek, akik... "Ilyen elmebeteg ellenzéke nincs egyetlen országnak sem, ahol minden nemzetközi kapcsolatot azonnal ideológiára akarják váltani," CEU? Ja, tudom, az mááás. Hogyne lenne mááás. Nem elég, hogy butákat mondasz, még átlátszó is vagy. :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik