Ne félj a Fudantól!

2021. április 17. 12:37

Sayfo Omar
Demokrata
A finanszírozás módja tökéletesen megfelel a rangos magánegyetemek esetében bevett nemzetközi gyakorlatnak.

„2024-ben campust nyit Magyarországon a világ egyik legjobb felsőoktatási intézménye. Az ellenzék azonban nem örül a kínai Fudan Egyetem érkezésének. A magyar kormányt az adóforintok elvesztegetésével vádolják, a Fudant pedig a Kínai Kommunista Párt janicsárkeltetőjének állítják be. Mindez nem is állhatna távolabb a valóságtól. Aki a fenti okokra hivatkozva támadja a Fudan magyarországi terjeszkedését, vagy politikai opportunizmusból teszi, vagy mert nincs tisztában a nemzetközi tudományos élet működésével.

»A Kínai Kommunista Párt elveit és befolyását szolgáló« intézménynek minősítette a Fudant Karácsony Gergely. A főpolgármester szavait a teljes ellenzéki sajtó visszhangozta. Az ellenzék az egyetem létrehozásának finanszírozási konstrukcióját is nehezményezi. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium előterjesztése értelmében ugyanis a Fudan Hungary Egyetemet egy kínai–magyar vagyonkezelő alapítvány hozza létre, illetve tartja fenn. Az alapításhoz szükséges tőkét és a campus építéséhez az ingatlanokat a magyar állam adja, 100 milliárd forinttal szállna be az építkezésbe közvetlenül, míg a maradék több mint 450 milliárdot Kína hitelezné.

Noha az ellenzéki sajtó az adóforintok elfecsérlésével vádolja a kormányt, a finanszírozás módja tökéletesen megfelel a rangos magánegyetemek esetében bevett nemzetközi gyakorlatnak. A New York-i Egyetem abu-dzabi campusa építésének költségeit a helyi kormány állta, a sanghaji ág donora Sanghaj városa volt, az Északnyugati Egyetem (Northwestern University) katari campusát pedig egy helyi állami alapítvány építette. Az alku mindenhol ugyanaz: a nagy múltú és akadémiai reputációjú intézmény a nevét adja, garantálja az oktatás minőségét, ezáltal lehetőséget kínál a helyi fiataloknak nemzetközileg is versenyképes diploma megszerzésére. A befogadó ország vagy város pedig cserébe elszállásolja az intézményt. A külföldi egyetemek a helyi tudományos életnek is hasznot hajtanak: a nemzetközi oktatói gárda új ismereteket és kapcsolatrendszert hoz, az oktatás nyelvén (jellemzően angolul) előadni tudó, versenyképes helyi oktatók pedig jól fizető, nagy presztízzsel járó munkalehetőséghez jutnak.

Természetesen a nemzetközi gyakorlatban számos finanszírozási forma létezik. Ami általános, hogy a szponzor a pénzének köszönhetően az irányításért felügyelő kuratóriumba ültetett emberein keresztül mindig befolyással van az intézmény működésére. Az összesen 550 milliárdos támogatással a magyar kormány tehát azért is fizet, hogy a hazánkban tevékenykedő egyetem véletlenül se szolgálhasson idegen érdekeket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony a SZELEKTÍVEN nyílt társadalom híve. Soros meg az ő nyílt társadalmába nem fér bele egy kínai egyetem. - Nem árt tudni, hogyan kell helyesen értelmezni a hangzásra szépen csengő fogalmaikat!

Félrevezető a ,,Noha az ellenzéki sajtó az adóforintok elfecsérlésével vádolja a kormányt, a finanszírozás módja tökéletesen megfelel a rangos magánegyetemek esetében bevett nemzetközi gyakorlatnak.,, állítás, mert két állam által alapított alapítvány nem magán hanem állami. A magyar és kínai állam által létrehozott zártkörű alapítvány. Megszűnése esetén a vagyona visszaszáll az alapítókra.

A többi megfogalmazásával egyetértek.

A CEU is alapítványi egyetem. Csak nem a magyar állam alapította, hanem egy magánszemély, Soros György.
A magyar állam létrehozott egyetemek, alapítványi egyetemként való működése továbbra is állami egyetem marad. Vagyis, ha az egyetem megszűnne a vagyona az alapítóra száll, amely a magyar állam.
Az ellenzéknek az a baja, hogy az Alapítvány jogilag önálló, működésébe közvetlen nem avatkozhat be az állam.

Egyszóval a Fudan új vírusmutációkat fog terjeszteni.
(Eddig bonyodalmas volt az EU szívében Belgiumban Franciaországban Olaszországban vírust terjeszteni , de a patásorbán
Vírusprojektje már végzetesen megbetegíti Európánkat.)

:-)

X

"A Fudan főleg társadalomtudományokban erős.
Műszaki témákra be kellene még hozni a Tsinghua egyetemet is... :)
""

Dholavira fórumtárs egyenesen a NATO - az Atlanti szerződés 4. cikkelyének megpiszkálását látja ,
és ő (komolyan) a Nyugatról jövő megrendszabályozásunkat "prófétálja" - amely során kormány váltás a minimum, ha el nem véreztetik folyományaképpen Magyarországot.

Vajon túlzott az éjjsötét jövőkép és borúlátás, éjjellátó bahátom??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés