A koronavírus sem állította meg a „csodarabbi” sírjához érkező haszidokat

2021. április 17. 14:01

Idén sem maradt el Bodrogkeresztúrra történő zarándoklat.

2021. április 17. 14:01
null

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a járványügyi szabályokat be nem tartva több ezer fővel rendezik meg a bodrogkeresztúri zarándoklatot” – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke azzal kapcsolatban, hogy a járványügyi korlátozásokat figyelmen kívül hagyva zsidó vallási rendezvényt tartanak Bodrogkeresztúron.

Csodarabbihoz jöttek imádkozni

A Tokaj-Hegyalján több olyan rabbi is élt, akiket ún. „csodarabbinak” tartanak, mert állítólag különleges képességekkel rendelkeztek. Az egyikük volt Reb Sájele rabbi, aki Bodrogkeresztúron élt a századforduló környékén. Ennek következtében faluból valóságos zarándokhely lett, mert a „csodarabbi” halálának évfordulóján évről-évre egyre többen látogatnak el ide, hogy a sírjánál imádkozzanak.

A külföldiek beutazását szabályozó járványügyi kormányrendelet kivételt tesz a vallási programokra érkező személyekkel, így a hétvégén ismét meg lesz tartva a zsidó rendezvény a borsodi faluban. A Mazsök vezetője attól fél, hogy ez társadalmi feszültségeket okozhat.

Megoldást jelenthet a magasabb szintű szervezettség

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője is kifogásolta az esemény megtartását. „Eljött a cselekvés ideje! A helyiekkel összefogva intézményes kereteket kell teremteni az egyre népszerűbb zarándoklatnak” – nyilatkozta a rabbi. Kiemelte, hogy Bodrogkeresztúr Európa egyik leglátogatottabb zsidó zarándokhelye lett, éppen ezért a zarándoklat kulturális és turisztikai szempontból is nagy értéket képviselhetne. Hozzátette azonban, hogy nem csoda, hogy a „szervezettség és a profizmus hiányában” az inkább feszültségekhez vezet.

Kép forrása: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. április 18. 14:20
"..így a hétvégén ismét meg lesz tartva a zsidó rendezvény a borsodi faluban. " BODROGKERESZTÚR NEM(!!!) "borsodi falu"--legföljebb manapság BAZ megyei-nek hivható--HANEM EGYÉRTELMŰEN ZEMPLÉN-I!!! Merthogy Szerencstől északi-északkeleti irányba' MÁR MINDEN HELYSÉG a történelmi Zemplén megyéhez tartozott--már maga Szerencs is--Bodrogkeresztúr, Tokaj, Mád, Tolcsva, Olaszliszka, Sátoraljaújhely (ezek voltak a fő zsidólakta helyek) meg aztán már végképp ZEMPLÉN!!! Bodrogkeresztúrt "borsodi falunak" nevezni kb. akkora DILETTÁNS BAKI--lenne--mintha valaki teszem azt Biharkeresztest, Biharugrát vagy főleg Berettyóújfalut HAJDÚSÁGI községeknek vagy városnak nevezné, pusztán csak azért, mert ma Hajdú-Bihar megyében vannak!
istvánkeve
2021. április 18. 10:54
Béke velük!
makám
2021. április 18. 04:00
mennyi jóindulatú tenkintet... és még azt mondják kihalt a neandervölgyi ember.
szodabár
2021. április 18. 00:09
Ha focimeccs lett volna, akkor arról a zsindexnek és a többi belpesti agymosottnak is lenne véleménye. A pajeszosok miatt meg kussolnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik