Elon Musk fejleszti a NASA új Holdra szálló egységét

2021. április 17. 07:30

A beruházás célja, hogy 2024-ben ismét űrhajósókat küldjön a NASA a Holdra.

2021. április 17. 07:30
null

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Elon Musk SpaceX űrvállalkozását bízta meg az első kereskedelmi jellegű Holdra szálló egység kifejlesztésével, az egység két űrhajóst visz majd az égitestre – közölte a hivatal pénteken. Közel ötven éve nem járt ember a Holdon. 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le a Hold felszínére.

Jeff Bezost is kiütötte a versenyből

A 2,9 milliárd dollár (874 milliárd forint) értékű szerződés a NASA Artemis nevű programjának részét képezi, amelynek keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenek a Holdra. Ez utóbbi előkészítő lépés lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetésekhez is.

A SpaceX az Amazon internetes áruház alapítójához, Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel, illetve a Dynetics nevű hadiipari vállalkozással versengett a megrendelésért.

– írta Musk Twitter-üzenetében az amerikai űrkutatási hivatal döntésének közzétételét követően.

A NASA tájékoztatása szerint a SpaceX Starship nevű űrhajójának tágas kabinja lesz két légzsilippel, hogy az űrhajósok holdsétákat is tehessenek. A távlati célok között szerepel egy teljességgel újrahasznosítható felszálló- és leszállórendszer kifejlesztése a Holdra, illetve a Marsra tartó űrutazáshoz.

Négy űrhajóst indítanának

A tervezett misszió keretében négy űrhajóst indítanak a NASA Orion nevű űrhajójával Hold körüli pályára, ahol ketten átszállnak a leszállóegységbe, és azzal érkeznek a Föld égi kísérőjének felszínére.

A két űrhajós, akik közül a tervek szerint legalább az egyik nő lesz, nagyjából egy hétig folytat majd kutatást a Hold felszínén, mielőtt visszatér a Földre. A NASA azt tervezi, hogy az Artemis program keretében az első színes bőrű űrhajóst is elviszi a Holdra.

(MTI)

Kép forrása: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters Images Europe/Pool / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 18. 19:16
Olvasom több helyen is, hogy herótozzák Elon Musk-ot ezért amazért, kigúnyolják stb. Mindezek ellenére jelenleg ö az aki sikeres.
Camael
2021. április 17. 22:36
az oroszok már fejlesztik a szerencsétlen amcsi űrhajósok mentőkabinját
donoran
2021. április 17. 22:31
Az a lényeg, hogy szobor ne legyen az űrhajóban, mert azt nem tudják elviselni. A dzsungelben nincsenek szobrok.
donoran
2021. április 17. 22:10
Egy kis ingyenmunkát csak megért, hogy mehetnek a Holdra, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik