WHO: Újabb csúcs felé közelít a járvány

2021. április 16. 17:53
A fertőzöttek számát tekintve a legnagyobb szinthez közelítünk, amelyet eddig láttunk a világjárvány során – jelentette ki a világszervezet főigazgatója.

A koronavírus-világjárvány eddig nem látott csúcs felé közelít a fertőzöttek számát tekintve – figyelmeztetett pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Korai korlátozások

A heti esetszám csaknem kétszeresére nőtt az elmúlt két hónapban, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek számát tekintve a legnagyobb szinthez közelítünk, amelyet eddig láttunk a világjárvány során” – jelentette ki Tedrosz egy sajtótájékoztatón.    A WHO főigazgatója szerint ennek számos oka van. Elsősorban a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése, továbbá, hogy 

túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat.   

A WHO ismételt hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadását igazoló okmány az utazás feltételévé váljon. A szervezet emlékeztet arra: nem bizonyított, hogy a koronavírus ellen beoltott személy, bár védve van a Covid-19 súlyos tüneteivel szemben, nem hordozhatja vagy terjesztheti a vírust. „Azt tudjuk, hogy a vakcinák nem védenek meg minket száz százalékosan a fertőzéstől, bár nagyon hatékonyak a súlyos és a kórházi kezelést igénylő fertőzések ellen” – mondta Szomja Szváminathan, a WHO vezető szakértője.   

Indiai variáns?

Tedrosz felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes országokban, ahol korábban sikerült alacsony szinten tartani a fertőzés mértékét, jelenleg jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma, mint például Pápua Új-Guineán.  Jóllehet a 8,7 millió lakosú, földrajzilag elszigetelt Pápua Új-Guineán 2021 elejéig mindössze mintegy 900 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a szám azóta a tízszeresére nőtt. A virtuális sajtótájékoztatón szintén részt vevő Jelta Wong pápua új-guineai egészségügyi miniszter szerint a mintegy 9300 fertőzött felét csak az elmúlt hónapban jegyezték fel.   

A WHO beszámolt továbbá arról, hogy a „látókörébe került” a vírus egy újabb, Indiában azonosított variánsa, amelyről azonban egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e a fertőzöttek számának  gyors növekedésével a dél-ázsiai országban. Ezt a vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, az esetek száma pedig azóta nő – mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője.

Hozzátette: a mutációk mutatnak hasonló vonásokat az eddigiekkel, fertőzőbbek lehetnek és egyes esetekben „csökkenthetik a neutralizációt, ami hatással lehet például a védőoltásra”. Van Kerkhove elmondta: szorosan együttműködnek Indiával, egyúttal hangsúlyozta: „a vakcinák továbbra is hatásosak az aggasztó variánsokkal, és különösen a súlyos tünetekkel szemben, ezt pedig fontos leszögezni”. Indiában pénteken több mint 217 ezer újabb koronavírus-fertőzöttel ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi száma. A dél-ázsiai országban regisztrálták a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet, szám szerint 14,3 milliót, és a fertőzéshez köthető negyedik legtöbb halálesetet, 174 308-at.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés