Miért nem vagyok független?

2021. április 16. 21:15

Nincs objektív ítélet.

2021. április 16. 21:15
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„Ha az ember bármiről véleményt mond, abban benne van a teljes lénye: az előítéletei, az új ismeretek, annak a figyelembevétele, amit az ügyben ténynek hisz. Benne van a világnézete, az egyénisége, a tapasztalatai, tapasztalatlansága. Minden benne van. Következésképpen egy sereg tényezőtől függ a véleménye.

Bármi is befolyásolja azonban, pusztán csak vélemény, hiszen mindannyian másképp gondolkodunk, másképp fogalmazunk. Vagyis minden meglátás – szükségszerűen – szubjektív, a tárgyilagos és az elvakult is. Objektív véleményről, tájékoztatásról rendszerint azok beszélnek, akik el akarják rejteni a valódi nézetüket. Esetleg nincs nekik. Lényegtelen. A lényeg az, hogy objektív ítéletalkotás tehát nem létezik.

Ami mozdulatlan, az lehet csak objektív. Ami mozgásban van, mert kölcsönhatásokból épül fel, viszonylagos, egyéni. A teremtő erő, mely láthatatlan, de öröktől jelen van, volt és lesz, túl a tér-idő dimenzión, objektív. A teremtés gyümölcsei, a természeti és társadalmi környezet, valamint az emberen belül létező, szándékokból, akaratból, érzésekből összesodródó szellemi portéka szükségszerűen egyedi, szubjektív. Akik a tökéletességet, a mozdulatlanságot és a kifürkészhetetlent összekeverik a maguk halandó vágyaival, bűnt követnek el. Erről szól Bábel tornyának allegóriája, a bűnbeesés története. Az ember kisöpri életét, hogy csak maga maradhasson, Istennek képzeli magát, és azt mondja, létezik objektív igazság, amelyet ő átlát, igazgat, képvisel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2021. április 18. 10:00
"Miért nem vagyok független?" Mert alattvalonak szulettel, es kevesnek bizonyultal a fejlodeshez.
koronaszepe
2021. április 17. 21:11
Az újságírói függetlenség természetesen nem azt jelenti, hogy az újságíró független a meggyőződésétől, a világképétől, a preferenciáitól. A hatalomtól független! Nem a hatalom érdekeit szolgálja, nem a hatalom propagandáját viszi.
vip era
2021. április 17. 18:59
László! Azért nem vagy független,mert nem Olgának hívnak. Ha úgy hívnának,még független objektív is lehetnél.Ennyi.
tóth mária
2021. április 17. 12:04
A fenti szösszenet tacsinak ment, sorry!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik