Miért halnak meg Magyarországon ennyire sokan Covidban?

2021. április 16. 10:35

Lantos Gabriella
24.hu
Magyarországot a világon – a miniállam Gibraltár mellett – csak Csehország előzi meg a koronavírus okozta halálozásban. Még.

„Magyarországot a világon – a miniállam Gibraltár mellett – csak Csehország előzi meg a koronavírus okozta halálozásban. Még. Ott április 13-án 2614 az 1 millió főre jutó halálozás. Itt 2487. Elkerülhetetlennek látszik, hogy egy-két héten belül abszolút elsők legyünk. A trend ott határozottan lefelé megy a hétfői 42 új halálesettel, itt legjobb esetben is stagnál 272 halálesettel. Persze legyünk igazságosak, 2000 fölött ezek nem nagy különbségek. Mert a többi európai állam messze elmarad ettől, még az első hullámban megütött Olaszország, Spanyolország is sokkal jobban áll nálunk. Finnország, Norvégia Dánia 500 alatti számokat produkál. Észtország, Írország, Görögország, Németország, Ausztria 1000 körülieket.

Közhely, hogy a koronavírus elsősorban az idősekre veszélyes. Ha az egyes országok adatait összevetjük, jól látszik, hogy valóban 70 év fölött ugrik meg lényegesen a halálozási arány. A 80 év feletti fertőzöttek közül minden hatodik-hetedik ember meghal.

Az széles körben elterjedt tévhit, hogy Magyarország elöregedő ország. Az afrikai országokhoz képest bizonyára az, de Európában nem számít elöregedő társadalomnak. Nálunk a 65 éven felüliek aránya a 20%-os uniós átlagot sem éri el, míg Olaszországban meghaladja a 23%-ot. Ez persze nem meglepő, hiszen ott 83 év az átlagéletkor, itt meg 76. Tehát más országokban több az idős, mégis jobban meg tudták őket védeni. A második-harmadik hullámban már Olaszországban is, ami tavaly tavasszal pedig még maga a rémálom volt.

Magyarország évtizedek óta vezeti az elhízási listákat, ennek kevés köze van az Orbán-kormány politikájához. Sőt! Kifejezetten előremutató kezdeményezés volt a menzareform vagy a chipsadó, amelyeket más országokban példaként idéznek. De sajnos, míg egyik kezével ad a kormány, a másikkal elvesz. A pálinka-szabadságharc ünneplése vagy a korpulens testalkatú politikusok kolbásztöltése, pacalos lakmározása a legegészségtelenebb életmódot propagálja. Ebben a Jobbik-elnök Jakab Péter sem marad le: az általa népszerűsített parizeres, kiflis reggelire, paprikás krumpli ebédre, sztrapacska vacsorára menü az elhízás biztos receptje. 

Összegezve az eddigieket: számtalan olyan tényező van, amivel már régóta küzd a magyar társadalom. Különösen sokkoló ellentmondás, hogy míg az elhízottak és a krónikus betegek száma magas, addig az őket gondozó orvosok és ápolók száma és bére alacsony volt. De mindezek közül a magyarországi Covid-halálozás szempontjából a legvégzetesebbnek egy csöpp kis csoport, az intenzív terápiás nővérek hiánya bizonyult. Már négy miniszter foglalkozik a kormányban az egészségüggyel. Számos neves professzor, kórház- és klinika igazgató ad tanácsot Covid idején. Nem hihető, hogy nem tudtak erről. A korlátozások elrendelésénél és feloldásánál azonban ezt a szempontot rendre figyelmen kívül hagyták.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden átlagember tudja, hogy országonként más elvek szerint vezetik a statisztikát.
A miénk a legpontosabb, ezért további kutatásokra ad majd lehetőséget több év múlva is.

"Miért halnak meg Magyarországon ennyire sokan Covidban?"

Talán mert a portyázó banditák túl kevés és túl olcsó kínai szart vettek lélegeztetőgép gyanánt.
És tán mert a háromszorosan túlárazott alkotmányosköltséggel megterhelt kínaivakcina is szar.

Ennek a vaksi asszonyságnak szemorvoshoz kellene elmennie, hogy ne csak nézzen hanem lásson is.

A https://koronavirus.gov.hu/elh.. linken látható, hogy az elhunytak többsége idős krónikus beteg, akiknek a napja mindenképpen meg vannak számolva. A legtöbbjüknél egy sima tüdőgyulladás is a halálukat okozná.

Mutasson valaki egy olyan statisztikát a szerző által említett országok tekintetében amelyik olyan részletességgel tünteti fel az elhunytak állapotát, mint ami a linken olvashat.
Amennyiben összehasonlítjuk a 2017-2018-2019 évi adatokat a 2020-2021 évi adatokkal az is jól mutatja, hogy a többség nem a járványból eredően hunyt el, hanem hozzájárult a súlyos krónikus betegsége.

Ezért nincs értelme az országok összehasonlításának.

Arról már nem is beszélve, hogy 2009 évben az egészségügy sokkal rosszabbul állt, mint ahogy most áll.

Alapvetően egyetértünk. Azt is tudjuk, hogy az igazi összehasonlítási alapot az elmúlt öt év átlagos halálozását fogja megadni.
Mariska is tudja ezt, de szándékosan hergel, hazudik.

Hát igen.
Ha végig gondolom a kormányunk tevékenységét, mindig az őszinteség dominált. Akkor is, ha pillanatnyi támadásnak tettük ki magunkat.
Pl a migráció kapcsán: a szél vakok befogadták három ncat, akik pár hét múlva otthagyták őket, mégis Brüsszel békén hagyta őket. Mi azt mondtuk, egy sem jöhet ide, nekünk 7-es cikkely.

Ez csak egy újságiró. Halvány fogalma sincs a járványkezelésről. Nemcsak ragozza a hülyeséget, de szakértőnek is kikiáltotta magát.

Van egységes világot átfogó definíciója a Covidban meghaltak meghatározására?
Ha esetleg nem lenne, szerzőnk milyen alapon hasonlítgat?

Én vagyok hülye????

Miért hiszi mindenki, hogy a járványügy józan paraszti ész? Egyébkent az, de ahhoz kell a szaktudás, hogy az almát ne a körtével hasonlítsd össze. Vagyis nem mindegy, hogy miből vonsz le következtetéseket. A 9000 halott az ország egy tized százaléka, mint többlethalálozás, pandémia idején. Ráadásul egy önkényesen kiragadott járványszakaszt tekintve, aminek semmilyen relevanciája nincs. Ugyanis a virusok nem készítenek sem üzleti tervet, sem évvégi beszámolót. Ráadásul a járványügy azért nem számol semmilyen rátát menetközben, mert a befutó adatokat MINDIG tisztázni kell.

Hát igen, de az ő szemszögükből mindegy, mert mindent támadnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés