Nincs három egy nélkül

2021. április 15.
A demográfiai mutatók javulásában fontos szerepet játszanak a kormányzat családtámogatási lépései. A teljes fordulathoz azonban szükség van arra is, hogy megváltozzon a társadalom mentalitása.

Lovászy László Gábor írása a Mandiner hetilapban.

A 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben tervezni és indítani kell a 2030-ig szükséges reformok legalább négyötödét – javasolja a jegybankelnök. Matolcsy György szerint teljes demográfiai fordulatra és legalább évi 110 ezer újszülöttre van szükség, amire meg is van az esély.

A kormány évek óta minden korábbinál markánsabban ösztönzi a harmadik gyermek megszületését, aminek meg is van az eredménye: a termékenységi ráta 2010 óta közel 20 százalékkal növekedett. Kevés szó esik azonban arról, hogy az utóbbi negyven évben 70 százalékára esett vissza a legalább egy 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő családok száma, és így felére zsugorodott a két és csaknem negyedével a három vagy annál több 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő családok aránya.

Fotó: MTI / MTVA / Jászai Csaba

Mind ez idő alatt körülbelül 30 százalékon stagnált a termékeny korú gyermektelen házaspárok vagy élettársi kapcsolatban élők száma. Ezt behozni már önmagában is óriási kihívás. 200 ezret tesz ki a számuk, ami igen sok. Az ő megnyerésükre dolgozták ki az év elején elindult támogatási rendszer azon elemeit, amelyeket már egygyermekesek is igénybe vehetnek. Az egyik ilyen a lakásfelújítási támogatás, amelyhez az év végi módosítás nyomán februártól már önerő sem szükséges. A másik fontos intézkedés a csecsemőgondozási díj felemelése 2021 nyarától a jövedelem százszázalékos szintjére. További jelentős segítség a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt lakások illetékmentessége is, valamint a január 15-én bejelentett, 25 év alattiakat érintő adómentesség. Ezek mind hozzá­járulhatnak a gyermekvállalási kedv erősítéséhez.

Ehhez kapcsolódóan azt is fontos látni, hogy 2010 óta a több mint 41 ezer államilag finanszírozott művi megtermékenyítés mintegy 21 százaléka volt sikeres, ami éves átlagban a vágyott élveszületéseknek már közel 8 százalékát teszi ki – ez idáig összesen nagyjából 3200 gyermek jött világra. A lombikkezelések tekintetében is jelentős anyagi könnyítések történtek, amelyek példátlanok Európában.

Konkrét elköteleződés és megállapodás nélkül kevés gyermek születik”
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés