Ha az ellenzék hatalomra jut, jogállami forradalom nélkül legfeljebb biciklisávokat festhet

2021. április 15. 17:14

Hamvay Péter
hvg.hu
Az ellenzék esetleges választási győzelme nem jelenti azt, hogy valóban kormányozhat.

„Az ellenzék esetleges választási győzelme nem jelenti azt, hogy valóban kormányozhat, mert az Orbán-kormány már nemcsak a vagyont menti ki, hanem az államot is: kiskirályok feudális anarchiájára készül.

Rosszabb, mint a privatizáció – mondja név nélkül a HVG-nek az egyik kormányzati szereplő a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról –, mert ott legalább valamit fizettek az állami vagyonért, itt viszont ingyen vihetik. Érthetetlen, hogy a sajtó és az ellenzék számára nem ez az elsőrendű téma – teszi hozzá egy állami intézmény vezetője. Vagyis az államigazgatáson belül is ellenérzéseket szül a kormány példátlan vagyonkimentése.

Az úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványok tulajdonba kapják a korábbi állami vagyont, legyen az egyetem, kastély, palota, részvénycsomag, üdülő, cég, termőföld vagy sziget. Miután az alapítványok számára az állam az alapítói jogokat is átadja legkésőbb 2022-ben, a kör bezárul: az öt kormányközeli kurátor leválthatatlanná válik, eladhatják, megterhelhetik a korábban állami vagyont. Az alapítványi vagyon a középkori uralkodók által híveiknek „örök időkre” adományozott hűbérbirtokhoz hasonlít, a kurátorok is elsősorban hűséggel tartoznak a donátornak.

Ez nem csupán vagyonkimentés, hiszen teljes ágazatokat vonnak ki az állam fennhatósága alól, például a felsőoktatást. Ma már könnyebb felsorolni azokat az egyetemeket – ELTE, budapesti Műegyetem, Zeneakadémia, Képzőművészeti Egyetem –, amelyek állami tulajdonban maradnak, legalábbis a pillanatnyi állás szerint”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De ha a Fidesz nyer, akkor mi vezetünk be jogállamisági forradalmat. Eltapossuk a ballib pondrókat.

Ha az ellenzék hatalomra jut, nem tud majd a nemzeti javakkal fizetni külföldi támogatóinak, nem tudja eladni az országot úgy, ahogyan azt 1990-ben történt.

Ez fáj nekik és a külföldi ügynököknek, ezért akarnának győzelmük esetén a jogállam felfüggesztésével változásokat elérni. Ezért hangoztatja FeGyőr és Gyurcsány, hogy elvesszük, visszavesszük! Arról viszont hallgatnak, hogy kiknek adnák oda.

Mindezt a jogállam és demokrácia hiányérzetébe csomagolva. Ez akkor kezdődött, amikor Orbánék létrehoztak olyan hazai cégeket, akik teljesíteni tudták azokat a megrendeléseket, amelyek eddig külföldi cégeknek adtak. Ezek váltották ki a "jogállami" és a "demokrácia deficit" fedőnevű kritikákat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés