Szlovák lap: Matovic ellenségnek tartotta Orbánt, ma a Szputnyikkal segítik egymást

2021. április 14. 9:50
Az Aktuality.sk elemezte cikkében, hogyan talált egymásra vakcinaügyben a két politikus.

Igor Matovic volt szlovák kormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter a politikai karrierjének a kezdetén még az ellenfelének tartotta Orbán Viktor miniszterelnököt, ma azonban barátjának nevezi őt – írja az Aktuality.sk.

Ellenségből barát

A korábban a kettős állampolgárságról szóló törvény ellen nyíltan tiltakozó Matovic a koronavírus-járvány hatására változtatott viszonyán a magyar kormányfő irányába. A pénzügyminiszternek ugyanis segítségre van szüksége a Szlovákiában még nem regisztrált Szptunyik V orosz vakcinával kapcsolatos kérdésekben.

Ugyan a személyes kapcsolat mindig is jó volt a két politikus között, Matovic miniszterelnöksége alatt még olyan törvénymódosítást fogadott el a szlovák törvényhozás, ami korlátozta a kettős állampolgárság megszerzésének a lehetőségét. Ez komoly hátrányt jelentett a felvidéki magyarságnak és nyíltan szembement a Fidesz-KDNP kormány külhoni magyarokat támogató politikájával.

„Ez egy szép barátság kezdete”

A fentiek ellenére a szlovák politikus mindig is próbált közel kerülni azokhoz a személyekhez, akik kapcsolatot tartottak fenn Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A cikk írója a fentiekből azt a konklúziót vonja le, hogy az orosz vakcina ügyében történő együttműködés Orbán és Matovic között egy észszerű kiteljesedése volt egy hosszú és komplikált kapcsolatnak. Jól mutatja ezt, hogy a szlovák politikus a nyíltan Orbánnal szimpatizáló Gyimesi György képviselőt választotta segítőjének a közelmúltban történt budapesti egyeztetésen.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én hiszek abban, hogy ez nem a Kína által kirobbantott III. világháború, sőt elhiszem a denevér meg a tobzoskakígyó meséjét is meg azt, hogy Vuhanban békés célú koronavírust fejlesztettek sok (kínai, brit, cseh, dél-afrikai, amerikai, brazil stb) változatban.
És végigolvastam a Szlovákia és a történelem c. könyvet.

Itt a Kárpát medencében mindannyian egymásra vagyunk utalva.

Pedig Orbán, mióta a demokrata Weberék "kitették a szűrét", nem tényező többé...

Röhej. A jogállami álom Szlovákiában hullanak a tényfeltáró újságírók. A cigányoknak is nagyon jó dolguk van, leírták őket.

Talán, az idő meghozza a józan észt nagyobb méretekben. Mindenesetre, imponáló, h. Magyarország 11 év alatt olyan helyzetbe lett kormányozva, h. másokon is segíthessen.

Félreérthető, elismerem.

A fő bajkeverők (Clemenceau, Nicolson, Masarik stb.) nem idevalósiak voltak.

Nem a tótokkal volt baj.

Amikor a Benes dekrétumokat hozták a szlovákok behúzták fülüket-farkukat, mert a csehektől előzőleg nem túl barátságosan elváltak. Csak Sztalin mentette meg őket, mondván, hogy Benes hagyja békén a szlovákokat, ők is szlávok. De a magyarokat ért hátrányos helyzet kialakításában ők is részt vettek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés