ENSZ: Nők milliói továbbra sem rendelkezhetnek szabadon a testükkel

2021. április 14. 9:25
Az afrikai országokat érintő jelentés szerint a koronavírus-járvány következtében rengeteg nő helyzete még rosszabbá vált: rekordot döntött például a nemi alapú erőszak és a gyermekházasság veszélyének kitett lányok és nők száma.   

Több millió nő világszerte továbbra sem rendelkezhet szabadon  saját teste felett, a koronavírus-világjárvány pedig tovább nehezítette a helyzetüket – áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán közzétett, 57, zömében afrikai országot vizsgáló jelentésében. A főleg a szubszaharai térség államaival foglalkozó dokumentum szerint a fiatal lányok és az asszonyok körülbelül fele rendelkezhet szabadon a testével, beleértve a szexuális partner megválasztását és a fogamzásgátlást.

„Mások birtokolják a nők testét”

Natalia Kanem, az UNFPA vezetője felháborítónak nevezte a felmérés eredményeit, hangsúlyozva: ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy nők százmillióinak a testét még mindig gyakorlatilag mások birtokolják. Felszólította egyúttal a nemzetközi közösséget, tegyen többet a nemek közti egyenlőségért. A jelentésben hozzáteszik, hogy

a koronavírus-világjárvány következtében rengeteg nő helyzete még rosszabbá vált:

rekordot döntött például a nemi alapú erőszak és a gyermekházasság veszélyének kitett lányok és nők száma.   

A jelentésben, António Guterres ENSZ-főtitkár 2020-ban idézett adataira hivatkozva, kiemelték azt is, hogy jóllehet számos országban alkotmány garantálja a férfiak és nők közti egyenlőséget, az utóbbiak gyakran csak a férfiak által élvezett jogok 75 százalékát tudhatják magukénak.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés