Alföldi Róbert: Sokan vizet prédikálnak és bort isznak

2021. április 14. 13:02
A rendezőtől csütörtökön a SzínházTV-n lesz látható a Molière, avagy az álszentek összeesküvése című előadás.

Az eseménnyel kapcsolatban a Színház Online beszélgetett Alföldivel. A Bulgakov-darabbal kapcsolatban a rendező elmondta: „Jó lenne azt mondani, ez a cím csak most nagyon aktuális, de szerintem mindig is az volt, amikor a hatalom közelébe kerültek olyan emberek, akik valahogy elveszítik a normalitásukat.

Nálunk azért tűnik talán aktuálisabbnak, mert ma minden erről szól,

minden pillanatban van egy olyan történet vagy hír, amiből kiderül: sokan vizet prédikálnak és bort isznak.”

A művészek és a hatalom kapcsolata

A Nemzeti Színház volt igazgatója arról is beszélt, hogy abban a problematikában, hogy egy szabad, elvetemült, elvakult és teljesen csak a saját elképzeléseivel foglalkozó művészemberhez hogyan, miként viszonyult egy király, egy vezető, és hogyan van egy művész kiszolgáltatva ennek a viszonynak, abban benne kellett lennie Sztálin és Bulgakov viszonyának is.

Alföldi szerint a szerző egyes jelenetekben annyira ugrált a stílusok között, hogy néha nehéz volt eldönteni, mi az, amit valóban komolyan is gondolt. A királyi udvar történéseit például meglehetősen pamfletszerűen ábrázolta. „Elsősorban a művészek és a hatalmon lévők kapcsolatát vizsgálja a darab. Arról szól,

a művészeknek mennyire kell jóban lenniük a hatalommal,

illetve a hatalomnak mennyire dolga az, hogy beleszóljon a művészetbe.”

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,szerintem mindig is az volt, amikor a hatalom közelébe kerültek olyan emberek, akik valahogy elveszítik a normalitásukat,,

Semmi kétség. Saját tapasztalatból tudja.

De még mennyire, hogy így van.
Persze nem hinném, hogy Alföldi egója bármikor megengedné, hogy rájöjjön, önmagáról is szólt.

Én is így látom. Az ellenzéki politikusok oltás ellen kampányoznak, miközben soron kívül oltakoznak.

Jellemző a video, ahol Alföldi Fegyenc előtt vonaglik...

1. Ha egy férfinak több nővel is van szexuális kapcsolata, a veszély nem jelentéktelen. De ha egy férfinak más férfiakkal van kapcsolata, ez a veszély százszorosára nő – és nem csupán a promiszkuitás ténye miatt, hanem mert az ember biológiai testfelépítése nem ilyen jellegű szexuális viselkedésre lett kitalálva ... Több évtizedes tapasztalata alapján az alábbi betegségek nagyon magas előfordulási arányát jegyezte fel homoszexuális férfiak esetében: végbélrák, szifilisz, herpesszimplex vírus; HIV-fertőzés, hepatitisz B és C, Chlamydia trachomatis-fertőzés, gonorrhea és egyéb 'egyszerűbb' betegségek."

2. "Ne dönts le egy kerítést addig, amíg nem tudod, hogy miért húzták fel – tartja egy afrikai közmondás. A melegjogok harcosai azonban a 'szexuális felszabadítás' címén mást sem tesznek, mint a civilizációk által évezredek óta felállított kerítéseket rombolják. Ha azonban ezeket a kerítéseket végleg ledöntjük, semmi nem szab határt a 'szexuális önkifejezésnek'.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés