Ungár Péter a kínaiaktól félti a magyar nemzetbiztonságot

2021. április 13. 14:22
A Fudan Egyetem miatt aggódnak a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai.

A kínai Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatos aggályaikat hangoztatták a testület ellenzéki tagjai az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülését követően tartott online sajtótájékoztatójukon.

Stummer János hallgatást és tanácstalanságot emleget

Stummer János (Jobbik), a testület elnöke kínosnak nevezte a hallgatást és tanácstalanságot, ami szerinte a témában az állam képviselőit jellemezte az ülésen.    

Arról beszélt: nem kaptak választ arra, kik tárgyalnak magyar részről az együttműködés tető alá hozásáról,

illetve megtörtént-e az ő rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágításuk e projekt miatt.    

Hozzátette: arra sem érkezett válasz, hogy az illetékes szolgálatok szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha teljes átláthatóság mellett tárgyalnak a témáról, hogy a polgárok eldönthessék, megéri-e ez a hatalmas befektetés.    

Stummer János elmondta:

azt sem közölték érdeklődésükre, hogy merült-e már fel nemzetbiztonsági kockázat a kínai intézmény és a Budapesti Corvinus Egyetem közös magyarországi üzleti képzésével kapcsolatban.    

Molnár Zsolt szerint több a kérdés, mint a válasz

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista párt által delegált tagja kijelentette, az ülésen kapott válaszok „több kérdést hagytak nyitva, mint amennyit megválaszoltak”.    

Közlése szerint elvárják, hogy a kormány – ha már adóforintokat költ erre az egyetemre – adja meg az emiatt szükséges többletforrásokat az illetékes szerveknek, hiszen

egy ilyen egyetem létesítése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Magyarország, az Európai Unió és a NATO számára is.    

Hozzátette: az ülésen a járványhelyzet kapcsán – a sikeres védekezés érdekében – a leghatékonyabb fellépést kérte a vírustagadókkal és az oltásellenes személyekkel, mozgalmakkal, szubkultúrákkal szemben.    

Ungár Péter a felsőoktatás fedett titkosszolgálati műveleteket takar

Ungár Péter (LMP) annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzati szervek azért tagadják a Fudan Egyetem budapesti működésének nemzetbiztonsági kockázatát, mert nem akarják azt meglátni.    

Az, hogy a felsőoktatás sokszor szolgál fedett műveletek tereként,

illetve az, hogy a diplomataképzés, ami minden valószínűség szerint létesülni fog ezen az egyetemen, különösen érzékeny nemzetbiztonsági szempontból, szinte közhely – fogalmazott. Kiemelte: nem lesz ellenőrizhető, hogy az oktatók és más munkatársak, „akik a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt dolgoznak, mennyire fogják sérteni a magyar nemzeti érdeket”.

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hídfőállás leszünk. Jó vagy rossz értelemben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés