Orosz és kínai vakcinákról

2021. április 13. 7:24

Bauer Tamás
Facebook
Nem értek egyet azokkal, akik jó döntésnek tartják a keleti vakcinák alkalmazására irányuló döntést.

„A Sinopharm vakcinát ugyanis anélkül kellett formálisan engedélyeznie a magyar gyógyszerhatóságnak, hogy megvizsgálhatta volna: rendelettel írta elő neki az Orbán-kormány, hogy ha egyszer egymillió embert valahol a világon már beoltottak vele, engedélyezze a magyarországi alkalmazását. Anélkül, hogy tudnánk arról, hogy milyen eredményeket kaptak a vakcina kipróbálásának harmadik, tömeges fázisában.

A Fidesz kampányt folytat az ellenzékkel, elsősorban a DK-val szemben, oltásellenességgel vádolja őket, amiért helytelenítették az európai gyógyszerhatóság jóváhagyásával nem rendelkező orosz és kínai vakcinát alkalmazását. Sőt, egyre többen ismerik el az egyébként az Orbán-rendszert bírálók közül, hogy jó döntés volt az orosz és kínai vakcina behozatala. Somogyi Zoltán arra hivatkozott Bolgár Györggyel beszélgetve a Klubrádióban, hogy az Astra-Zenecával kapcsolatban felmerültek problémák, az orosz és kínai vakcinával viszont nem tudunk ilyenről. Vajon komolyan gondolja, hogy ha a mai Oroszországban vagy különösen Kínában problémák merülnek fel az ott kifejlesztett vakcina alkalmazásával, arról tudomást szerezhet a külvilág, vagy akár az ottani nyilvánosság?

Sokan voltak és vannak az ismerőseim között, akik sokáig gondolkoztak, hogy elfogadják-e az oltást a felajánlott orosz vagy kínai vakcinával. Ki-ki maga döntött így vagy úgy. Azt kellett mérlegelniük, hogy a független hatóság jóváhagyása nélküli vakcina felvétele vagy az oltás bizonytalan ideig tartó halasztása jelent-e nagyobb kockázatot. Belátom: hasonló dilemma elé kerültek a kormányok is – a magyar is, a szlovák is, a cseh is, az osztrák is és a német is –, hogy melyik a nagyobb kockázat, a szükséges dokumentáció nélkül alkalmazni valamely vakcinát, vagy várni az európai gyógyszerhatóság által alkalmazott vakcinára. Semmiképpen sem elfogadható azonban, hogy a Fidesz oltásellenességgel vádolja a DK-t és más ellenzéki politikusokat, amiért figyelmeztettek az európai gyógyszerhatóság jóváhagyása nélküli vakcinák alkalmazásának kockázatára. Továbbra sem értek egyet azokkal, akik fenntartás nélkül jó döntésnek tartják az Orbán-kormány orosz és kínai vakcinák alkalmazására irányuló döntését.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Totál egyetértünk. Sokkal viccesebb lenne, ha az ellenzék nem hátrálna meg és tovább tolná a dumáját. Na jó, volnának még nyugdíjasok, akik belehalnának, ezért talán mégiscsak jobb, hogy nem teszik.

Totál egyetértünk. Sokkal viccesebb lenne, ha az ellenzék nem hátrálna meg és tovább tolná a dumáját. Na jó, volnának még nyugdíjasok, akik belehalnának, ezért talán mégiscsak jobb, hogy nem teszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés