Az észak-írországi zavargások jelzik a határok fokozatos visszatérését Európában

2021. április 13. 14:55

Lehoczki Noémi
Mérce.hu
Több határfal épült az elmúlt harminc évben, mint előtte az emberiség történetében valaha.

„1989-ben a berlini fal lebontása egy új korszak szimbolikus pillanata volt. Eljött a nagybetűs Történelem vége: a horizontot végleg betöltötte a kapitalizmus, amitől azt vártuk, hogy végleg ledönti a falakat, és elhozza majd az emberiség számára a liberális demokrácia és a határok nélküli világ korszakát.

A zavargások mögött elsősorban azok a lojalisták (köztük paramilitáris csoportok) állnak, akik sérelmezik, hogy London fontosabbnak tartotta a Brexit végrehajtását, mint az unió egységét. A Brexit-megállapodásnak része az Észak-Írországi Protokoll, amelynek keretében határellenőrzéseket végeznek az Észak-Írország és Nagy-Britannia között húzódó Ír-tengeren, hogy az EU közös piacába érkező javakat ellenőrizhessék. A protokoll célja elkerülni, hogy határ húzódjon Észak-Írország és Írország között; előbbi ugyanis Nagy-Britanniával együtt elhagyta az EU-t, az utóbbi viszont tagja maradt.

Az észak-írországi konfliktus annak a globális ellentmondásnak a beszűrődése Európán belülre, hogy miközben a Föld legutolsó szeglete is bekapcsolódott a globális tőkeáramlásba, addig több határfal épült  az elmúlt harminc évben, mint előtte az emberiség történetében valaha. A világon jelenleg 10-ből 6 ember él olyan országban, amit fallal határoltak. 63 határfal van jelenleg a világon, ezeknek a száma 1989-ben mindössze 6 volt. Csak 2015-ben 14 falat építettek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán, mert az aktív védekezést a liberálisok teljesen kiirtották mind a jogszabályokból, mind az emberek lelkéből. Marad a passzív védelem, ami sajnos nem ér sokat.

Az írek eddig sem örültek a sziget megosztottságának, csak egy a brit EU tagság elfedte. Most viszont kézzel foghatóvá vált.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés