Oltáspárti nagykoalíció

2021. április 12. 9:01

Szerető Szabolcs
Magyar Hang
A közös fellépés hatásos és felemelő lenne, csak éppen nem szolgálja a hatalom rövid távú érdekét. Úgy látszik, nemcsak minden élet, minden szavazat is számít.

„Néha komoly erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy ott is ellentétet láttassanak egymás között a politikai szereplők, ahol valójában egyetértés van. A meghatározó magyar pártok mindegyike oltáspárti, s egyetért abban az evidenciában is, hogy csak biztonságos és hatásos vakcinákkal lehet oltani az embereket. A politikai egyetértés azonban nem azonos a társadalmi konszenzussal; a magyarok között csökkenő arányban, de még mindig hódít a makacs oltásellenesség. A kormány ezért – helyesen – oltási kampányra készül, ám a kommunikációs háttérhatalma boszorkánykonyhájában kifőzött nagy terve az ellenzék oltásellenesként való megbélyegzésére meghiúsítja, hogy a politikai szereplők együtt próbálják meggyőzni az embereket. A közös fellépés hatásos és felemelő lenne, csak éppen nem szolgálja a hatalom rövid távú érdekét. Úgy látszik, nemcsak minden élet, minden szavazat is számít.

Ezért utasította vissza a kormány Fekete-Győr András (Momentum) kezdeményezését, hogy a miniszterelnökkel közösen buzdítsanak oltásra. És ezért nem engedi a pártirányítás alatt működő központi államapparátus, hogy ellenzéki önkormányzatok oltópontokat létesítsenek a folyamat gyorsítása érdekében. A járványkezelés szinte minden területén érdemi ellentét feszül kormány és ellenzék között, az oltás szükségessége a kivétel.

Jól tudom, a keleti vakcinák iránti korábbi vonakodás miatt próbálják oltásellenesnek beállítani az ellenzéket. Csakhogy ezek hatásosságával kapcsolatban egész egyszerűen nem állt rendelkezésre elég információ a tisztánlátáshoz. Abban pedig szavakban egyetértés van, hogy csak valóban hatásos vakcinával érdemes oltani. Az oltásellenességgel szembeni leghatásosabb fegyver a nyílt kommunikáció, az átláthatóság. Hatalmas a szakemberek, a sajtó és a politikusok felelőssége. Nagyon könnyű rosszindulatú híresztelésekkel vagy csak nem körültekintően adagolt információkkal aláásni a bizalmat egyes vakcinákkal szemben. Így járt a vérrögképződéssel hírbe hozott, olcsó és könnyen szállítható AstraZeneca, holott az állítólagos kockázat eltörpül az általa megakadályozott súlyos lefolyású betegség veszélye mögött.

Remélem, nem orbáni gesztussal – na, ugye! – reagál az ellenzék arra a hétvégi hírre, hogy egy kínai tisztségviselő elismerte, az oltásaik alacsonyabb védettséget nyújtanak, mint a nyugati, mRNS alapú vakcinák. Alapos vizsgálatokat igényel annak tisztázása, mit jelent ez pontosan, mi következik ebből. Egy biztos, az alacsonyabb védettség is jóval több a semminél, s ez a közlés még nem ok arra, hogy bárki pálcát törjön a kínai vakcina felett. Arra viszont igen, hogy a döntéshozók óvatosabbak legyenek a nyitási tervekkel, az átoltottsággal kapcsolatos adatokkal, egyetlen szúrást ne tévesszenek össze a tényleges védettséggel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A felcsúti per és minden fideszes képviselő statáriális börtönbe zárása előtt vagy után lenne ez a közös fellépés?

Mi lenne a viszonya ennek a közös fellépésnek a DK heteken át gőzhengerként görgetett kínai oltás elleni petíciójához és úgy általában a moslékellenzék hónapokon át (sok tekintetben jelenleg is, lásd Vágó, Cseh, Kerpel-Fronius stb...) csúcsra járatott, orosz és kínai vakcina ellenes kampányához (lásd "emberkísérlet" stb. stb.)?

Ha erre a két alapkérdésre válaszoltál, ex-Simicska-csicska, akkor onnan folytatjuk.

Ennyi.

Először takarodjon Canossát járni, és akkor utána visszatérünk rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés