A bolgárok leszavazták Orbán nagy barátját és a status quot

2021. április 11. 14:37

Miklós Gábor
Jelen hetilap
Bulgária a befejezetlen rendszerváltás országa.

„A vereséget gyorsan felismerte Boriszov is, még vasárnap este Facebook-oldalán arra szólította fel az összes parlamenti pártot, hogy alakítsanak szakértői kormányt, amely a koronavírus-járvány lecsengéséig vezetné az országot, s utána írjanak ki új választást. Nyilván kiszámolta, hogy így farolhatna ki a leégésből.

Bulgária a befejezetlen rendszerváltás országa. Elitet sem sikerült váltani, s a szovjet típusú gazdasági rendszer felbomlása után kialakult rezsim képtelen volt arra, hogy működő demokratikus intézményeket honosítson meg. A társadalom tartósan nem hisz a politikusnak, tudja, hogy szervezett bűnözők zsebében vannak, vagy ők maguk is azok, s hogy az igazi döntéseket az oligarchák hozzák.

Ebből két kiút van: az egyik a tömeges emigráció, az otthon maradók meg időnként, amikor már nem bírják elviselni az állapotokat az utcára mennek. Ilyenkor népmozgalmak, tüntetéssorozatok rázzák meg az országot, s az emberek az ilyenek nyomán felbukkanó politikai messiásokra szavaznak. Tavaly nagy tüntetések voltak, most a parlamentbe három protesztpárt is bejutott, sokaknak Trifonov, ez a majd kétméteres kopasz popzenész a megváltó, ő tudja, hívei szerint is, hogy lehet rendbe hozni a bolgár ügyeket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés