Többen voltak a buliban, megbüntették a norvég kormányfőt

2021. április 9. 13:39
A járványügyi szabályok megsértéséért hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kell fizetnie Erna Solbergnek.

Hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti korlátozó szabályok megsértése miatt – közölte pénteken a norvég rendőrség.

Solberg ugyanis február végén egy hegyi üdülőhelyen 13 fős családi összejövetelt szervezett a 60. születésnapja alkalmából, miközben éppen kormánya tiltotta be korábban a tízfősnél nagyobb rendezvényeket. Több hasonló szabálysértés is történt az országban, de a rendőrség a legtöbb esetben nem szabott ki pénzbüntetést, a kormányfő azonban a korlátozások betartatásának frontvonalában dolgozik,

ezért példát kell mutatnia, nem esik azonos megítélés alá az átlagpolgárral

– mondta Ole Saeverud országos rendőrfőkapitány. Nem szabad megrendíteni a társadalom bizalmát az intézkedésekben – tette hozzá.

A kormányfő bocsánatot kért

Amikor az esetre márciusban fény derült, a miniszterelnök bocsánatot kért a lakosságtól, és késznek mondta magát arra, hogy megfizesse az esetleges pénzbüntetést. Pénteken ismét bocsánatot kért. Azt mondta, sajnálja, hogy megszegte a szabályokat, és befizeti a pénzbüntetést. Noha Solberg a férjével, Sindre Finnesszel közösen döntött az éttermi találkozó megszervezése mellett – sőt, Finnes intézte annak gyakorlati részét – a rendőrség a férjet szabálysértése kimondása ellenére nem büntette meg. A rendőrség az étteremről is megállapította, hogy szabálysértést követett el, de azt sem büntették meg.

Erna Solbergnek ez a második miniszterelnöki terminusa, és egyebek között azzal a pozitív teljesítménnyel nézhet a szeptemberi választások elé, hogy kormánya szigorú járványügyi intézkedéseivel sikerült nagyon alacsony szinten tartani a megfertőződések és a halálesetek számát.

Egészen a tavalyi év végéig, Norvégia Európában a koronavírus által az egyik legkevésbé sújtott ország volt.

Az idei első negyedévben azonban az új vírusvariánsok miatt megugrott a megfertőződések száma, ezért március végén további szigorításra volt szükség.

Fotó: Erna Solberg norvég miniszterelnök norvég NATO-katonákkal találkozik a litvániai Pabradében lévő katonai támaszponton 2020. szeptember 8-án.MTI/EPA/Valda Kalnina

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Éljenek a Soros-komisszár magyarországi lerakata, a Móra Veronika norvég civilek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés