Ugrásszerűen növekedett a COVID áldozatainak száma Amerikában

2021. április 8. 18:33
A legfrissebb adatok szerint szerdán 2564, az új típusú koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak az országban – számolt be csütörtökön a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem.

A legfrissebb adatok szerint szerdán 2564, az új típusú koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak az országban. Ez az arány jóval magasabb, mint a múlt heti átlag, amikor naponta 992 amerikai hunyt el. Február 19-e óta szerdán haltak meg a legtöbben a koronavírus-fertőzés miatt.    

Már több, mint félmillió áldozata van a betegségnek Amerikában

A koronavírus okozta Covid-19 betegség következtében elhunyt amerikaiak száma ezzel 559 116-ra emelkedett az Egyesült Államokban.    

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss adatai szerint szerdán 73 200 új fertőzöttet regisztráltak, s ez szintén meghaladja az előző heti 65 556 fős napi átlagot. A koronavírus-járvány kezdete óta 30 922 759 fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban. Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a Covid-19 miatt kórházban ápolt betegek száma is folyamatosan emelkedett az elmúlt napokban. A mostani 5000 fős napi átlag 2,7 százalékkal magasabb az előző héten regisztrált adatoknál.    

Az oltakozás folyamatosan halad, de ezzel együtt a mutációk is erősödnek

A CDC beszámolója szerint az oltások száma folyamatosan nő.

„Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 3 millió adag vakcinát adtak be. Ez 8 százalékkal több, mint az azt megelőző hétnapos időszakban. Csaknem 108 millió ember kapott már legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Bár ezek az oltási adatok hihetetlenek és biztatóak mindannyiunk számára, az új esetek és a kórházi ápoltak száma növekszik” – mondta szerdán Rochelle Walensky a CDC igazgatója.    

A kórházakban egyre több fiatalt – 30-40 év körüli beteget – kezelnek.

„Az adatok azt sugallják, hogy a koronavírus mutánsai folyamatosan terjednek az országban” – fogalmazott az igazgató. Walensky arra kérte az embereket, hogy lehetőleg tartózkodjanak a nem szabadtéri sporttevékenységektől és kerüljék el a zsúfolt helyeket.    

A brit mutáns mellett a brazil változat is szedi áldozatait

„Az Egyesült Királyságból származó, erősen fertőző B.1.1.7 változat ma már az összes megbetegedés 27 százalékát okozza az országban, ez a legelterjedtebb változat az Egyesült Államokban” – mondta a szakember. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az oltások ugyanolyan hatékonyak a brit variánssal szemben is, mint az eredeti vírustörzs ellen.    

„A vírus e mutánsai azért jelentek meg, mert esélyt adtunk a vírusnak a terjedésre” – jelentette ki csütörtökön a The Washington Post című napilapnak David D. Ho, aki a Columbia Egyetem laboratóriumában az először Brazíliában felfedezett P. 1 variánssal kapcsolatos kutatást vezeti. „Minél hamarabb beoltunk mindenkit, annál gyorsabban fogjuk visszaszorítani a vírus terjedését és csökkentjük az új változatok megjelenésének esélyét” – hangsúlyozta a szakember.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanaz a tendencia, mint más országokban: ha növekszik az átoltottság, emelkedik a napi új fertőzöttek száma.
Talán az emberek szabadabbnak érzik magukat és nem vigyáznak annyira magukra, mint korábban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés