Budapest ragaszkodik a Diákvároshoz

2021. április 8. 13:20

Karácsony Gergely
Facebook
Ma az alábbi levelet küldöm Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

„Ismét kénytelen vagyok – ahogy a köztévén mondanák – »kérdésekkel provokálni«.

Azonnali, haladéktalan tájékoztatást kérek a kormánytól, tényleg képesek-e több ezer magyar diák elérhető, olcsó lakhatását szolgáló Diákváros beruházást feláldozni a kínai állam magyarországi befolyásszerzésének szolgalelkű kiszolgálása miatt úgy, hogy annak több százmilliárdos árát a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg. Budapest ragaszkodik a Diákvároshoz és semmilyen módon nem támogatja, hogy megint a kiváltságos kevesek érdekeit szolgálja ki a kormány a többség kárára. Ma az alábbi levelet küldöm Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a kínai Fudan Hungary Egyetem kampuszának építésével kapcsolatban február 24-én a Kormány arról döntött, hogy a beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg.

Emlékeztetem: a Fővárosi Közgyűlés 2019. november 27-én – ellenszavazat nélkül – úgy döntött, szükségesnek tartja, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozatban foglaltaknak megfelelően elinduljon a Budapest Diákváros Program megvalósítása, és ehhez kapcsolódóan elinduljon a jelenleg elhanyagolt barnamezős területek revitalizációja, amelynek részeként elsődleges cél a diákok számára elérhető lakhatást biztosító kollégiumi diákváros kialakítása, valamint a környék funkcionális megújítása érdekében új közintézmények létrehozása.

A Budapesti Diákvárossal kapcsolatos, több ütemben megvalósuló, végső állapotában 8.000 - 12.000 egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító elképzeléseket a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése – amelyen a kormány delegációját éppen Ön vezette, Miniszter úr – 2019. december 12-én megerősítette. A Kormány döntése tehát ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is. Ismét kénytelen vagyok emlékeztetni Miniszter urat arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: amit a Fővárosi Közgyűlés nem támogat Budapesten, az nem lesz. Hadd tegyem hát világossá: semmilyen formában nem támogatjuk, határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban.

Ellenezzük, mert a kínai egyetem építése a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével. Ellenezzük azért, mert a kormány által tervezett beruházás hatalmas összegű adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben annak gazdasági hasznát elsősorban a kínai állam élvezi, hiszen a hírek szerint kínai hitelből, kínai munkaerő igénybevételében, kínai vállalatok közreműködésével valósulna meg – ez pedig ellentétes lenne a magyar gazdasági érdekekkel is. Ellenezzük azért, mert semmiféle kormányzati háttéralku nem lehet fontosabb több ezer magyar diák elérhető lakhatásának biztosításánál. Ellenezzük azért, mert meggyőződésünk szerint a kínai elit egyetemre fordítandó több százmilliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között. Ellenezzük azért, mert egy olyan egyetem Magyarországra költöztetéséről van szó, amelynek alapelvei között a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt központi irányítása szerepel.

Mindezek alapján szíveskedjen haladéktalanul tájékoztatni a kormányzati álláspontról és a beruházás részleteiről. Őszintén remélem, hogy a magyar diákok ezreinek megfizethető lakhatása és a Déli Városkapu projekt keretében tervezett zöld beruházások, megállapodásunknak megfelelően a Kormány számára fontosabbak, mint a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyásszerzéshez történő szolgalelkű asszisztálás és a kiváltságos kevesek érdekeinek ismételt kiszolgálása a többség jövőjével szemben.

Budapest,

2021. április 8.

Tisztelettel, Karácsony Gergely”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ellenezzük azért, mert egy olyan egyetem Magyarországra költöztetéséről van szó, amelynek alapelvei között a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt központi irányítása szerepel."

A CEU-t is ellenezte anno?

Jajj Gergice, azt a cúnya rendeletet a Tarlós hozta. Jujj!

Talán nem kellett volna megfúrni az olimpiát és akkor már folynak az építkezés.
Egyébként mi köze a magyar-kínai egyetemnek a Déli Városkapú programhoz, vagy ahogy újabban ismert Budapest Diákváros – Nagyvásártelep programhoz?
Semmi.
Vajon a Főváros önkormányzatai, beleértve a Fővárosi Önkormányzatot is - mennyi saját forrást tud hozzá rendelni, vagy megint a magyarországi - vidéken is adózok - adózók pénzét akarja felhasználni?
Karácsony Gergelynek nem levelezni kellene, hanem biztosítani kellene a terület rendezést és az ehhez szükséges forrást. Ha meg nem tudja, mástól várja, akkor adja vissza a megbízatását, mert alkalmatlan a feladat ellátására.

,,Egy 450 milliárdos hitelt költségvetésből kell visszafizetni, ami mindenkit érint.,, - írod.

Melyik mondatom szól arról, hogy nem költségvetésből kell megvalósítani a projektet?
Nincs olyan mondat.
Olyan van, hogy a fővárosi önkormányzatok milyen összeggel támogatják. Például a területrendezés.
Szerintem Karácsony még azt sem tudja, hogy a szóba jöhető terület hol van és hogyan néz ki.

Az egyetemnek van bevétele, amelyből a hitelt fizetni lehet. A két állam pedig a garancia vállaló.
Hol olvastad, hogy a magyar államnak kell a hitelt visszafizetni?

Ilyent sem írtam. Hanem egy saját elképzelést vázoltam fel.

Én is csak a médiából informálódom és hozzáteszem a saját elképzelésem.
A kérdésedre talán az alábbiak részben választ adnak.

,,A Direkt36 írása szerint az intézmény Fudan Hungary Egyetem néven futna, és egy kínai-magyar vagyonkezelő alapítvány hozza létre és tartja majd fenn. Az alapításhoz szükséges tőkét és a kampusz építéséhez az ingatlanokat a magyar állam biztosítja, Kína pedig a tervek szerint egy egyelőre nem meghatározott összeggel száll be az alapítvány tőkéjébe, majd a kampusz éves működtetését is vállalná. Az ingatlanok megépítéséhez ugyanakkor óriási kínai hitelt venne fel a magyar állam, mintegy 450 milliárd forintot.,,

Ehhez még érdemes hozzáolvasni a Világgazdaság írását.
Újabb mérföldkőhöz ért Magyarországon a Fudan Egyetem
2021. 02. 10
https://www.vg.hu/kozelet/okta..

Az ídézett bekezdéssel kapcsolatban, amelyre azt írod nem megalapozott.

Ha elolvasod a teljes írást ahonnan ídéztél - https://novekedes.hu/hirek/a-s.. - akkor úgy gondolom nincs alapja a kételkedésnek.
Ugyanakkor a magyar egyeteken is oktatnak olyanok akiknek saját vállalkozásuk van, vagy alkalmazottként vállalkozást menedzselnek.

Két linket adtam.
A másodikról miért hallgatsz?
A másik hozzászólásomhoz kapcsolódva pedig nem csodálom, hogy azt írod: ERRE most itt inkább nem válaszolok!

Ezt megköszönöm, mert valószínű hosszú vitába bonyolódnánk, amit itt a fórumon úgysem lehetne lefolytatni. Bár ki tudja! Az is lehet, hogy sok mindenben egyetértenénk.

Egyébként annak örülnék, ha Magyarországra ehhez hasonló több külföldi egyetem jönne, hogy le lehessen cserélni a magyar megcsontosodott ,,fotelból,, oktató ,,szürke,, kardigánosokat.

Egyetértek.
Hozzátéve az írásodhoz, hogy az ingatlan a magyar nemzet tulajdonát képezi. Annak örülnék, ha több ilyen projekt megvalósulna és a terület tényleg egy diák és sportvárosrésszé alakulna.

Karácsony be van tojva, hogy jön majd egymillió kínai, aki Budapesten fog letelepedni és akkor a következő választásnál lőttek a főpolgármesterségnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés