Holnap nyit Magyarország – járványügyi szempontból veszélyes politikai döntés született

2021. április 7. 17:57

Élő Anita
Válasz Online
Senki nem nyit tetőzés közeli állapotban, vagy ha mégis, mint a csehek tették korábban, súlyos árat fizet érte.

„Magyarország kedden elérte a 2,5 milliós oltási számot az első beadott vakcináknál. Orbán Viktor miniszterelnök ma délután bejelentette, hogy holnap újraindulnak a szolgáltatások, és 22 órára kitolják a kijárási korlátozás kezdetét. Politikai döntés született, minden járványügyi szabálynak ellentmond, hogy a tetőzés közelében, nagyon magas szintű fertőzöttség és kiugró halálozási adatok mellett kezdjünk nyitásba.

A brit mutánsnál nem a lakosság 60 százalékánál, hanem 70-90 százalékos átoltottságnál érjük el a nyájimmunitást. 2,5 millió beadott vakcina nem egyenlő 2,5 millió védett személlyel, összesen félmillió embernél telt le a védettség kialakulásához szükséges két hét a második oltáshoz képest. Nagyjából ennyi mesterséges immunitást szerzett lakosunk van, miközben a múlt héten csak az új igazolt fertőzöttek átlagosan napi hétezren voltak. 

Senki nem nyit tetőzés közeli állapotban, vagy ha mégis, mint a csehek tették korábban, súlyos árat fizet érte. Félő, hogy tömegek észlelik majd magukon a nyitási eufóriát, nem lenne meglepő, ha fiatalok százai lepnék el a parkokat, a tereket, és ünnepelnék a hosszú zárás végét, az idősebbek pedig a barátaikkal koccintanának egymás otthonaiban, hogy végre nem kell este nyolctól veszteg maradni. 

Mások is nyitnak, az oltásban előttünk álló Izrael és Egyesült Királyság is, de nem a tetőzés pillanatában, és nem a lakosság mindössze egynegyedének első oltása után. Boris Johnson brit miniszterelnök például az első pohár sörre készül 31 millió oltottnál, napi 35 halottnál és 3500 fertőzöttnél – egy nálunk több mint hatszor nagyobb országban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ezt mondja: járványügyi szempontból... Ja, te már miért ne értenél hozzá...

Nem ott terjed a vírus, amit most kinyitnak, ez eddig is fölösleges intézkedés volt. A bevásárlóközpontok, piacok és a tömegközlekedés pedig eddig zsúfolt volt, a vírus ezeken a helyeken ragadt át másokra (a munkahelyek mellett), mostantól viszont itt szigorítanak, mert nem mehet be akárhány ember. A későbbi zárás is csökkenti a zsúfoltságot. Valójában nem történik semmilyen 'nyitás'.

A halálozást kell csökkenteni, ehhez pedig az ötven fölöttiek átoltása szükséges. A nagy tavalyi védekezés most ütött vissza, mert az edzettebb vírusvariáns védtelen társadalmat talált telibe. Most bezzeg senki nem írogat 'hülye svédekről', mert ott nem tarol a 'második hullám'.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés