Ha a Herthához jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat

2021. április 7. 11:12

Böcskei Balázs
Azonnali
Petry tudhatja leginkább, hogy a német futballélet ismert és kevésbé ismert szereplői, a klubok, a játékosok milyen gyakran és mélységben szólalnak meg társadalmi ügyekben.

„Németországnak ugyanis a tolerancia, az elfogadás és az elismerés a jelenkori többségi kultúrája. Ez nem a német főáramú sajtó ideológiája, hanem a németeké. Nem mondom, hogy ehhez nyissunk meg idősorosan a vonatkozó érték- és attitűdkutatásokat, csak felesleges akadémiai pózba helyeznénk magunkat, de tény, hogy a média, az (állampolgári ismeretek) oktatás(a) és a sport világa is ennek edukációjában érdekelt. Másképpen, másoknak: akik most a kormánypárti nyilvánosságban a „cancel culture” kifejezést használják – hogy ráharaphatnak olvasóik erre a kifejezésre –, azok is megértik, ha egy általuk szeretett szlogennel világítjuk meg, hogy a Hertha BSC miért lépett úgy, ahogy: „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat.”

Aztán Petry azon állítása, miszerint Gulácsi „helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben”, mintha arról tenne tanúbizonyságot, hogy nem tudja, melyik sportközegben is dolgozik. Pedig pont ő tudhatja leginkább, hogy a német futballélet ismert és kevésbé ismert szereplői, a klubok, a játékosok milyen gyakran és mélységben szólalnak meg társadalmi ügyekben.

Nagyon is aktívak. Petry pontosan ismeri a német futballkörnyezetet, ahogyan a német labdarúgó-szövetség edukációs szemléletét is. Olyanról beszélné le tehát Gulácsit, ami a német sportvezetői átlag, kezdve azzal, hogy a klub, melynek a szolgálatában állt, maga csatlakozott a Sokszínűség Chartájához, amelynek fő célkitűzése a munka világának diszkriminációmentesítése.

Petry azzal is tisztában lehet, hogy Németországban mekkora erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy a (lelátói) szélsőségek visszaszoruljanak. Ennek jegyében sajnos – ahogyan itthon, úgy ott is – rendszeresen összemossák az ultrákat a huligánokkal (nem véletlen), és ahogyan általában a világ topligáiban, úgy ennek kezelésének egy sajátos módja ott is, hogy olyan drága szórakozássá teszik a futballmérkőzésre járást, hogy nemcsak a huligánok, hanem az alsó-középosztály is kiszorul abból. Ez ellen a német szurkolótáborok egyemberként lépnek fel, függetlenül attól, mennyire (mély)balosok vagy jobbosok.

Igazából nem értem Petryt, hiszen munkája közben nap mint nap láthatta, hogy az országot, amiben él, illetve annak futballkultúráját több mint tíz éve jelentősen változtatták meg Özil és labdarúgó társai, úgymint Malik Fathi, Mustafa Dogan vagy éppen Serdar Tasci. Nehéz lenne azt mondani, hogy ne adtak volna új játékstílust a Nationalelfnek, és nehéz lenne észrevenni azt is, milyen elismerően reagált erre a német többségi társadalom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 372 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A népszabis Böcskei egy kommunista, tőle ez várható.
Németországban nincs szólásszabadság.
Petry magánemberként nyilatkozott, nem a Herthánál levő munkaviszonya alapján.
Ha Németország jogállam lenne, az elbocsátás miatt a munkaügyi hatóságoknak lépnie kellene.
Remélhetőleg a Hertha kiesik az első osztályból, habár teljesen mindegy, mert a többi agymosott csapat is ugyanazt a nótát fujja.
A Magyarországra jössz alkalmazkodni kell kultúránkhoz- ez a menekültekre vonatkozik, nem az EU állampolgáraira. Egyébként még nemrég Merkel is a német Leitkultur fogalmat használta, amibe nem tartozott bele a gender elméletre épített családmodell.
Özil és társai alkalmazkodásáról pedig jobb nem beszélni.

A migránsoknak nem mond ilyet. Nekik nem kell tiszteletben tartani az adott ország kultúráját.

Alakul a korábbi szovjet uniformizálási kísérlet tovább fejlesztett változata. Ismét erőszakolnak egy soha, sehol ki nem tárgyalt, meg nem, vitatott ideológiát. A liberális demokrácia jegyében diktatórikusan fojtják el és szankcionálják a hivatalos iránytól eltérő gondolatokat.

Miközben elterelésként a magyarországi diktatúráról hablatyolnak, és nagyon megsértődnek, amikor egyre több párhuzamot lehet vonni az egykori szovjet rendszerrel.

Gondolom, önmagáért beszél az, amikor egy szakemberrel szemben feltétel az is, hogy a gondolatait nem fejtheti ki. Volt már ilyen nálunk is a kommunista időkben, és állítólag azt a rendszert megszüntettük. Pedig csak átnevezték, hogy 30 év után felélesszék.

Nem tudom, felfogod-e egyáltalán?

Böcskei érvelése súlyosan téves! Egyrészt, mert a német kultúra állítólag sokszínű, s ezért "tolerancia" van minden alkotmányos vélekedéssel szemben. Ezért tehát Petry megnyilatkozása bőven benne lett volna az állítólag toleráns keretben. Másrészt, maga az LMBTQ erőszakos ideológiája is téves, és ennek ellenére - vagy éppen e miatt... - diktatórikus jelleget ölt. Petry "bűne" csak az volt, hogy ezt is - bár csak burkoltan - ki merte mondani. Maga Böcskei is elismeri egyébként a nyilvánvaló tényt, hogy a német stadionokban is jelen vannak elfogadhatatlan viselekdésformák. Petryé nem volt az.

Tegyed hozzá: egy alkotmányellenes döntést. Másrészt, Böcskei elemzéséről írtam, hogy MIÉRT téves / lásd ott /.

„Németországnak ugyanis a tolerancia, az elfogadás és az elismerés a jelenkori többségi kultúrája."
Ezt Petry a saját bőrén tanulta meg. Mi meg a Petryén, ha lett volna eddig kétségünk.

A szaktudásért fizetnek, vagy az ilyen, olyan "értékekért"? Egy munkahelyen a hozzáértés számít, nem pedig az egyén társadalomképe. Egy munkahelyen szakmai sikerekre törnek, nem pedig arra, hogy uniformizálják az ottaniak gondolkodásmódját. Nálunk ezt már megpróbálták Rákosiék a munkaidő előtti Szabad Nép félórával, nem jött össze nekik. 1956 lett belőle. Kádárék pedig büszkék voltak a 800 ezer állítólag egyformán gondolkodó párttagra, mint tömegbázisra, de 1900-ben valahogy elfogytak.

Jó lenne ezt a diktatúrát is végig gondolni, még akkor is, ha a liberális diktatúra állítólag demokrácia.

Petry Zsolt nyilatkozata és az utána történtek árnyalják a nyugati liberális demokráciáról alkotott szabadságképet. Kellenek az ilyen példák.

Válaszok:
Box Hill | 2021. április 7. 14:41

Árnyalják? A kép tök sötét.

Az igaz, hogy Petry nem vette figyelembe a hagyományos német multikultúrát:

Már a Fegyveres SS-ben a következő nemzetiségek is felvételre kerültek, a németeken, svájciakon és lichtensteinieken kívül, akiket, mondjuk árjáknak lehet tekinteni:

Albán 16.000, Szerb 4.000, Szlovén 6.000, Horvát 8.000, Bosnyák 18.000, Görög 1.000, Olasz 10.000, Spanyol 800, Portugál 50, Bolgár 3.000, Román 5.000, Észt 25,000, Lett 35,000, Litván 4.000, Örmény 3.000, Grúz 4.000, Kaukázusi népekből 15.000, Kirgiz 2.000, Kozák 35.000, Orosz 20.000, Tatár 10.000, Türkmén 8.000, Ukrán 25.000, Üzbég 2.000, Indiai 3.000, Holland 40.000, Flamand 22.000, Francia 12.000, Angol 100, Magyar 40.000, Cseh 5.000, Dán 8.000, Finn 3.000, Svéd 300, Norvég 8.000.

Pontosan tudod minden multiról, hogy mik az elvárásaik? Végig kérdezted őket, megtudakoltad, hogy nyíltan követelik, vagy csak sokat mondó módon elvárják? Látom, nem éltél a régi kommunista időkben, és te sem érted, hogy 1957. május elsején miért hallgatta közel egymillió ember Kádárt a hősök terén. Vagy miért vonultak több százezren április 4-én, és május 1-én.

Megmondom. Nem kényszerítettek senkit, csak sokatmondóan elvárták. Ehhez elég volt egy sziszegően kedves, baráti felszólítás, és máris értette mindenki.
Ahogyan Gulácsytól elvárták a nyilatkozatot, vagy ahogy Petrytől elvárták az azonosulást, csak hát ott nem jött be,

A náci és kommunista módszerek finomított változata működik. Nem alaptalan a Moszkva-Brüsszel párhuzam.

Igen, puha, boldog diktatúrák szorítják be a Lánchídra és verik agyba -főbe a tüntetőket. Puha diktatúrák idején oszlatják motoros rendőrök a tüntetőket. Puha diktatúrák idején dekkoltak munkásőrök egy-egy gyűjtőhelyen, hogyha az utcákat járó megbízható "civil2 különítmények valami gyanúsat észlelnek, gyorsan odaérjenek. Bár lehet, hogy igazad van, mert olyant még a kádári puha diktatúra sem tett, mint amit magukat átmentett utódai tettek 2006, október 23-án.

De még puha diktatúrák idején sem tudom elképzelni, hogy választás után "Kádár egy geci" feliratú transzparens mögött vonuljanak fel ellenzéki tüntetők, hogy a parlamentben lófaszt mutassanak fel a felszólaló Kádárnak... folytassam, vagy érted így is?

Voltak, akik elmondhatták, és voltak, akit addig ütöttek, míg elhagyta az országot. Akinek Boldizsár Iván volt az apósa, annak azért hagytak mozgásteret. Bródy apja sem volt akárki. Meg aztán a megtűrt vonalra is szükség volt, ilyen volt például Hofi is. Az a rendszer maga válogatta meg, ki lehet a hivatalos ellenzék, akit úgy tálaltak, hogy nem szeretik, de létezhet. A többi csak a bűnözők kategóriájába kerülhetett.

Van aki megérti a történelmi folyamatokat, s van aki nem. Van aki felfogja, hogy Németország már az iszlám világhoz, s nem a zsidó-keresztény Európához konvergál, s van aki még nem látja ezt, s nem érzi ennek, a társadalmi közlekedési szabályokat determináló mivoltát.

Az, amiről Ulfkotte is írt, láthatóan ismeretlen ez előtt a szarzsák előtt.
Kultúrának mondja, hogy ellehetetlenítenek, kirúgnak a munkahelyedről, amiért véleményed van kérdésekről, olyan kérdésekről, amelyek a teljes társadalomra hatással vannak.
... "a Sokszínűség Chartája", amit aláírtak, igen, és mi van, ha utóbb kiderült, a chartát olyan erő - többnyire zsidó személyekkel a háttérben - erőszakolta ki, amelyik soha Németországban adót nem fizetett.
És amikor ez kiderül, azt mondja: ilyen chartát nem akarok, mert nem legitim, a német nép, a német emberek soha, sehol NEM SZAVAZTAK MEG ilyesmit, semmiféle okszínűségi chartát, amelyet a fehér európai kereszténység elleni fegyverként használ a sémi iszlám terrorerő.

Szófacsarás.
Migráns az, aki elhagyja szülőhelyét, hogy felzabálja mások szülőhelyén létrehozott anyagi és szellemi-lelki kultúrát.
Amit mások ősei hoztak létre, ellentétben a saját őseivel, akik világra pottyantanak csecsemőket százmilliószám, majd világgá zavarják őket.
Ez a migráns.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés