Nemzeti tudáspark lesz a Pázmány volt piliscsabai campusán

2021. április 7. 19:55
A tervek szerint az épületben a magyar humán- és élettudományok fejlesztése fog zajlani.

A Makovecz Campus Alapítvány megalapítása elsősorban azt teheti lehetővé, hogy a névadó által tervezett piliscsabai campus épületei a jövőben is a magyar kulturális és szellemi élet javára szolgáljanak. A kormány április elsején sarkalatos törvényjavaslatban kérte az Országgyűlés egyetértését új jogintézmény kialakításához.

A javaslatcsomag a felsőoktatási intézményeket fenntartók mellett további öt alapítvány, köztük a Makovecz Campus Alapítvány létrehozását kezdeményezte, amely kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat vállalt át az államtól.

„Alapvető elvárás, hogy az újfajta alapítványok tevékenyen védelmezzék a magyar nemzet megmaradásának és jólétének, a nemzeti tudáskincs gyarapításának érdekeit” – hangsúlyozták, hozzáfűzve: a közérdekű vagyonkezelő alapítványok a mindenkori kormányzattól szervezeti, vagyoni és működési szempontból is függetlenül gondoskodhatnak a fiatal nemzedékek jövőjét meghatározó feladataik végrehajtásáról.        

Az alapítvány alapítója Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, a Miniszterelnökség vezetője lesz.

A hvg korábbi értesülései szerint ő nevezi ki a kuratórium elnökét és tagjait is, akiket a továbbiakban senki nem mozdíthat el, mert az alapító okiratban a javaslat szerint – az egyetemi és más hasonló intézményekhez hasonlóan – „gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az Alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”.

A nemzeti cél eléréséhez, közfeladat ellátásához szükséges tőkeerő biztosítása érdekében a javaslat legalább 600 millió forintos vagyonrendelést ír elő a most létrejövő alapítványok számára, melyeket végül a bíróságnak is nyilvántartásba kell vennie – közölte az ITM.

Az elhunyt építész, a Campus tervezőjének nevét viselő alapítvány tulajdonába kerülő „nemzeti tudásparkban” a kormány javaslata szerint a magyar humán- és élettudományok fejlesztése, a Collegium Professorum Hungarorum és a Piliscsabai Collegium létrehozása, tehetséggondozási program működtetése és a pedagógus, egészségügyi és szociális kötelező ágazati továbbképzés fog zajlani.

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahhoz kicsi, a közlekedése nem olyan jó. A kínai egyetem szerintem jó lesz! Ez egy értelmes ötlet. Belátható időn belül Kína lesz az, ami az Államok most, gazdasági téren mindenképp. Fura, de a kínaiak mai napig valamiféle rokon népet látnak bennünk és nagyobb hozzánk a bizalmuk, mint a többihez.

Azt látni kell, h. a Nyugatnak magyarként, partnernek, NEM kellünk. Teljesen logikus a Keletre is tájékozódni. Ez egy nagyon kicsi, hosszú időn keresztül ROSSZUL vezetett ország. Közép-Európa egyetlen esélye az egymással összegfogás, kár, h. ezt nem mindenki látja be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés