Bajorország is Szputnyik-vakcinát vásárol

2021. április 7. 16:07
Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter szerdán ír alá egy előszerződést 2,5 millió adag Szputnyik V vakcina megvásárlásáról.

Milliós nagyságrendben vásárolhat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V vakcinából Bajorország, amennyiben azt engedélyezi az Európai Unió – jelentette be szerdán a német tartomány miniszterelnöke. Markus Söder a tartományi kormány ülése után elmondta, hogy Klaus Holetschek egészségügyi miniszter szerdán aláír egy előszerződést 2,5 millió adag Szputnyik V vakcina megvásárlásáról.

 

 

A szerződő partner egy vállalkozás a bajorországi Illertissen településről – tette hozzá, utalva az R-Pharm nevű gyógyszeripari társaságra, amely a tervei szerint egy 30 millió eurós beruházással elindítja az orosz fejlesztésű oltóanyag importját és vállalja a gyártási tételek úgynevezett végfelszabadítását, azaz a forgalomba hozatalt megelőző hivatalos ellenőrzést.

Söder kiemelte, hogy a végleges szerződés megkötésének feltétele az európai uniós engedély a Szputnyik V közösségi forgalmazásához.

Menczer Tamás Facebookon megjelent videójában emlékeztetett: korábban a magyar baloldal elképesztő kampányt folytatott az orosz vakcina ellen, Gyurcsány Ferenc pártja egyenesen „orosz emberkísérletet emlegetett” Jakab Péterhez a Jobbik elnökéhez hasonlóan, míg Fekete-Győr András megbízhatatlannak nevezte az orosz oltóanyagot. Gyurcsány egyenesen az „orosz diktátornak való hízelgésként és vakcina-házalásként írta le a magyar kormány oltóanyagbeszerzési politikáját”. Magyarországon eddig 1 millió ember teljes beoltását biztosította a hazánk számára lekötött 2 millió egység Szputnyik-V, melyből 1.1 milliót már beadtak, további 900 ezer pedig a napokban érkezik Magyarországra. 

(MTI, Facebook)

Fotó: MTI/Varga György

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Európai Gyógyszerügynökség addig húzza az időt, ameddig nem a nyugati gyárak részéről nem lesz korlátlan a kínálat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés