Az Európai Unió és a Pfizer kettős veresége

2021. április 7. 21:18

Jónap Richárd
concordeblog
Az Egyesült Államok 32:12 arányban vezet az Európai Unióval szemben az oltottak arányát tekintve.

„Amikor 2021. április 5-én, húsvét hétfőjén ránéz valaki a Bloomberg globális Covid-19 oltáskövető oldalára, akkor a következő információkat láthatja rajta: eddig 658 millió oltást adtak be világszerte és jelenleg naponta nagyjából 16,5 millió darab oltással zajlik a koronavírus elleni globális immunizációs küzdelem.

Ha az oltottságot tekintve összehasonlítjuk a 448 milliós lakosságú Európai Uniót és a 328 milliós lakosságú Egyesült Államokat, döbbenetes amerikai fölény látható. A tengerentúlon eddig 165 millió oltást adtak be szemben az EU-ban beadott 79 millió darab oltással. A globálisan beadott oltásokból eddig az USA 25,05 százalékkal, míg az Európai Unió csak 12,05 százalékkal tudott részesülni.

Még szomorúbb lesz európai szemmel nézve ez az amerikai-európai összehasonlítás akkor, ha a lakosságarányos oltottságra vetünk egy pillantást. Az egy, illetve a két oltást már megkapó állampolgárok aránya a teljes lakossághoz képest a következő az április 5-i helyzetkép szerint az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

Az eredmény jelenleg katasztrofálisnak tűnik. Az egy főre jutó beadott oltásokat tekintve az EU ott tart április 4-én, ahol az Egyesült Államok tartott február 18-án. Ez 45 napnyi lemaradás, egy olyan több, mint egy éve húzódó helyzetben, ahol minden nap csak tovább kínozza a már amúgy is pattanásig feszült európai lakosság idegállapotát.

Ez a 45 napnyi lemaradás remélhetőleg érdemben csökkenni tud majd a második negyedévben, ám a jelenlegi helyzet sajnos már árnyékot vet a nyári európai turisztikai szezonra, ami ideális esetben óriási visszapattanási lehetőséget hozhatott volna a 2020-as dráma után.

Egy dologhoz azért sikerült hozzájárulnia az Európai Uniónak a sikeresen leszorított áraival, nevezetesen ahhoz, hogy miközben komplett részvényszektorok emelkedtek az égbe november 9-e után, mindaddig a Pfizer részvényesek kvázi egy fillért sem tudtak keresni a jelentős részben általuk végrehajtott »világ megmentésén«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés