Phenjan: Az ENSZ hazudik, az észak-koreai gyerekek nem alultápláltak

2021. április 6. 7:12
Észak-Korea szerint nem igaz az ENSZ jelentése, ráadásul hivatalosan koronavírus sincs náluk.

Merő hazugságnak nevezte kedden Phenjan az ENSZ által nemrég közzétett, az észak-koreai gyerekek alultápláltságáról szóló jelentést. Az észak-koreai egészségügyi minisztérium egyik szakbizottságának elnöke által jegyzett közlemény „teljes mértékben megalapozatlannak” nevezi a jelentésben foglaltakat, és hozzáteszi: Phenjannak felül kell vizsgálnia a humanitárius együttműködést a világszervezettel. A világszervezet beszámolója szerint a kommunista országban

közel 100 ezer óvodáskorú gyerek szenved alultápláltságtól, és mintegy 440 ezer gyerek és szoptatós anya nem jut megfelelő élelemhez,

mert a koronavírus-járvány nyomán elrendelt határzár miatt a segélyszállítmányok célba juttatása is nehézségekbe ütközik.    

A tárca közleménye leszögezi, hogy az országban a gyerekek élelmiszerellátása kiemelten fontos, jóllehet „nehézségek idején semmiből sincs elég”. Egyben azzal vádolja az ENSZ jelentés összeállítóit, hogy elferdítették a tényeket, hogy rontsák az ország jóhírét, és ellenintézkedéseket helyez kilátásba.

Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett,

aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Az ország, a járvány bejutását megelőzendő, tavaly lezárta a határait, a rendelkezés azonban súlyos csapást mért az észak-koreai gazdaságra.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés