Miért nem alkalmas Dózsa György nemzeti hősnek?

2021. április 6. 8:21

Pogrányi Lovas Miklós
Facebook
Magyar a magyar torkának esett. Táncsics pedig egy realitásérzék nélküli felforgató mintapéldánya volt.

„Nagy megbotránkozást váltott ki legutóbbi interjúm, amiben felvetettem: újra kéne gondolni, kiket állítunk példaként gyermekeink elé. Elmondtam: látnék már egy jó történelmi filmet Vak »Rambo« Bottyánról, aki kidobta a müezzint a minaretből, majd sikeresen meglépett. De szívesen olvasnék a gyerekeimnek képregényt a Corvin közi hősökről is. Ezzel egyidőben természetesen megválnék a Dózsa és Táncsics utcanevektől. Miért?

A magántulajdon felszámolását sürgető, ősszoci Táncsicsnak semmi keresnivalója a közös, nemzeti kulturális emlékezetben, mert nem vagyunk kommunista ország. Táncsicsnak nem csak a magafajta ultrajobber, őskonzi előtt nincs becsülete, de semmilyen jóérzésű ember nem állítaná példaként gyermekei elé, hiszen kiszabadítását már kortársai is megbánták: Táncsics egy realitásérzék nélküli felforgató mintapéldánya volt, aki a Batthyány-kormányt is megtámadta. A szabad sajtó díját egy antikommunista ellenállóról kell elnevezni, semmiképpen sem róla.

A Dózsa-féle zendülés és körülményei egy védhetetlen történet a maga összességében. Olyan epizódja a magyar történelemnek, amire nem szívesen gondol az ember. Egy igazi, balul elsült vállalkozás, melynek következménye szörnyű vérengzés lett. Magyar a magyar torkának esett, majd végül Dózsát embertelenül elpusztították. Szem előtt tartva a kor viszonyait, bírái szerint kivégzése nagyjából arányban állhatott az általa elkövetett cselekményekkel. Ebből az eseménysorozatból én nem emelnék ki egyetlen szereplőt sem, a papgyilkos Dózsát pláne nem. Miért csinált belőle »nemzeti hőst« az ellenség? Mert alkalmasnak látták az osztályharcos történelemhamisítás illusztrálására. Nekünk azonban túl kell lépnünk ezen az ostobaságon, ha már egyszer jó 30 éve elkezdődött a rendszerváltoztatás…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Habsburgok csak kihasználták Magyarországot, Mátyás királyt pedig nem egy ideális uralkodóhoz kell hasonlítani, hanem az utódaihoz, hogy ők mit értek el.

Marad Variházy Oszkár?

A XVI. sz. elején Európában felszínre tört a feudális rendszer ellentmondása, ennek kifejezője volt Németországban Florian Geyer vezette parasztháború, nálunk meg Dózsáé.

Szerintem egyszerűen arányeltolódás van. A legdurvább komcsi utcanevek eltüntek, de miért kell minden faluba Kossuth és Dózsa György utca, és miért van alig néhány Pálffy János utca?

Persze senki nem örülne, ha az utcája nevét hirtelen megváltoztatnák, szóval nem látom a jó megoldást, de hogy balra dől az utcanevekben és utcai emlékművekben kifejeződő nemzeti emlékezet, az biztos.

"A minap még görbe ekéd igazítod
- ezt ugyan érted jól - és címeredül kapa fénylik."

Nos, Beriszló püspök úr ki horvát bán úr is vagy, ez fake információ.
Vagy Te hazudsz, vagy forrásaid hazugak s úgy te hazugoknak hiszel, és azon építed fel leveled (a máskor talán igenis helyes) úri fölényességét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés