Magyarország kiszervezése

2021. április 6. 11:15

Schiffer András
24.hu
Orbán Viktor a demokratikus kormányzattól elrabolt struktúrákat egyszemélyi irányítás alá helyezi.

„Magyarország kiszervezése a járványhelyzet alatt zavartalanul folytatódik. Decemberben arra igyekeztem ráirányítani a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2002-es bukásának okát – nem indokolatlanul – abban látta, hogy Magyarországon a széttagolt közigazgatásban is továbbélő megalvadt struktúrák lehetetlenné tették a politikai kormányzást.

Márpedig nehéz azzal vitába szállni, hogy politikai kormányzás nélkül nincsen demokratikus legitimáció, legfeljebb virágzó lobbitevékenység. Más kérdés, hogy Orbán Viktor a politikai kormányzás során érvényesülő politikai akaratot a személyes akaratával azonosítja. Arról írtam, hogy miközben a 2011-es alkotmányozás alkalmával akár azt is gondolhattuk volna, hogy éppen az 1998 és 2002 közötti tapasztalatokból kiindulva Orbán majd szépen visszacsatolja a kormányzathoz a korábban leszakított hatalmi szektorokat, ám számára 2002 legfontosabb konklúziója az volt: saját mélyállamot kell építeni a külföldi hálózatokkal összefonódott posztkommunista mélyállam ellenében.

A mutatvány egészen addig működik, amíg Orbán karizmatikus legitimációja és személyzeti politikája sértetlen, s amikor megszűnik a  mandátum, éppen ő van megint kinevezési helyzetben. Ha ezekből a feltételekből bármelyik megrendül, a közigazgatási kiszervezés bumerángként csaphat vissza: egy későbbi Orbán-kormány, vagy egy Orbán utáni populista jobboldali kormány stabilitását is alááshatja. Az orbáni megoldás hosszabb távon éppen a politikai kormányzást lehetetlenítheti el, s ad absurdum az ország szuverenitását gyöngítheti. Beteljesedhet Körösényi András 2015-ös jövendölése: a magyar demokrácia a szélsőséges hatalomkoncentráció és a szélsőséges hatalommegosztás között ingadozhat. A brutális méreteket öltő kiszervezési jogalkotás addig is fokozza a tehetetlenségből fakadó érthető indulatot a másik oldalon, amely egy kétharmad nélküli győzelem esetén immáron a »jogrendszer ideiglenes megszakításával« fenyeget. Ebből persze nem kormányváltás, hanem törés lesz és nem csak 2022-ben, hanem 2026-ban is.

A jogállam helyreállítása ugyanis nem »felcsúti perekkel«, hanem a népi felhatalmazást nélkülöző, a gazdag hatalmasok érdekeit szolgáló önálló szabályozó szervek eltörlésével kezdődik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kétfarkú... és innentől kezdve minden szava kotkodácsolás.

Az van, hogy (nem 10 millió fasisztával) 3 millió bolsevikkal kell demokráciát építeni.
Ahhoz pedig tökön kell rugni a 3 millió bolsevikot.

Naponta bontod le az irántad érzett tiszteletemet. Az végleg világossá vált, hogy nem lehet más a politika, Te sem vagy több, különb, mint a többi balliberális szócséplő. Eddig még időnként próbáltál elfogulatlanul, tárgyilagosan megszólalni.

Az LMP nulla, s mint politikus Te is követted Őket, s most már mint egyéni hang is belesimultál egykori pártod színvonalába. Többet nem olvaslak.

Olvass el néhány könyvet Borvendég Zsuzsannától, hogy legyen fogalmad a korrupcióról és a kommunista maffiáról.

Szavakban lehetünk óvatosak.

Ne szidd, összefogott, logikus a Scfiffer-i mondandó, persze, a tengely, amire építi, éppen az van elcseszve:
" a közigazgatási kiszervezés bumerángként csaphat vissza: éppen a politikai kormányzást lehetetlenítheti el, s ad absurdum az ország szuverenitását gyöngítheti. "
ez az a következtetése Schiffernek, amely teljességgel alaptalan, semmi összefüggés nincs a közigazgatás egy későbbi működése és a ma Orbán Viktora között...

Itt viszont nem logikus a Schiffer, hanem csak primitív, vagy rosszindulatú uszító-sugalmazó:
"2002 legfontosabb konklúziója az volt: saját mélyállamot kell építeni a külföldi hálózatokkal összefonódott posztkommunista mélyállam ellenében."
Mert itt a tény SChifferrel ellentétben az:
"2002 legfontosabb konklúziója az volt: saját MAGYARÁLLAMOT kell építeni a külföldi hálózatokkal összefonódott posztkommunista mélyállam ellenében."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés