Ez már egy másik járvány

2021. április 4. 20:08

Dr. Ternák Gábor
Pesti Srácok.hu
Jött a brit változat, ami minden optimista számítást felborított. Interjú.

Helyes az a megfogalmazás, hogy a brit mutáns által okozott »harmadik hullám« már egy másik járvány tulajdonképpen?

Fontos annak ismerete, hogy a vírusok könnyen mutálódnak, ami azt jelenti, hogy a fehérje-felépítésük igen kis fokban változik, de ennek a tudományos részleteibe nem mennék bele. Ha túl sok ilyen kisebb változás jelenik meg egy vírusfajtán belül, akkor azt mondjuk, hogy ez egy variáns vírus vagy egy újabb vírustörzs, mint ez a mostani brit variáns. Jelenleg három ilyen vírusvariáns „cirkulál” a világban az említetten kívül, még van a brazil és a dél-afrikai is. Mindegyik variánson belül vannak kisebb mutációk. Sajnos a brazil és a dél-afrikai mutánsok még durvábbak; a dél-afrikai esetében kimutatták, hogy bizonyos oltások csak gyengén védenek ez ellen.

Tavaly nyár végén és kora ősszel, akkor is csökkentek az esetszámok és a kórházban kezeltek száma, jött a brit változat, ami minden optimista számítást felborított. Ennek a lehetőségét most sem lehet kizárni, de az a különbség, hogy lehetőség van a tömeges oltásra, ami tavaly még nem volt. Ezért rendkívül fontos, hogy minél nagyobb számban történjen meg az oltások tömeges beadása, amit ki kell terjeszteni, ha kellő vizsgálatok rendelkezésre állnak, a fiatalabb korosztályokra is.

Mit kell tudnunk a brit mutánsról, amelyik most nálunk a járványt okozza, miben más, mennyivel jobban fertőz?

A brit mutánsról azt tudjuk, hogy már 70 országban, köztük Ausztráliában is megtalálták, erősebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, gyorsabban szaporodik, terjed, és súlyosabb megbetegedést okoz. Általánosságban elmondható, hogy a légzési elégtelenség elhúzódó, lassú a gyógyulás, és nem ritka, hogy a látszólag jó állapotú betegek tünetei hirtelen súlyosbodnak, de jelentős egyéni eltérések vannak. Az ápolási feladatok ellátása, a speciális izolációs követelmények miatt sokkal nehezebb. Aki ilyen beszámolókat látott a tévében, megfigyelhette, hogy az ápoló személyzet (de a kisegítő személyzet is) folyamatosan védő öltözetben dolgozik, amit 3 óra viselés után le kell vetni és pihenni kell.

Az ilyen betegek fizikális vizsgálata is nehezebb, a komoly fizikai munkán kívül, amit többek között a gyakran magatehetetlen betegek forgatása, ellátása vagy az oxigénpalackok cseréje okoz. Bár »katasztrófaturistákat« a Covid-osztályok nem fogadhatnak, de a betegséget lebecsülőket szerintem elég lenne egynapos önkéntes munkára bocsátani egy covidos kórterembe, biztosan megváltozna a véleményük.

Mennyi a brit mutáns lappangási ideje? A fertőződés után mikor kezd el fertőzni és meddig fertőz?

A lappangási ideje kb. annyi, mint az eredeti vírusnak (2–14 nap), elvileg addig fertőzhet, amíg a vírus jelen van, ami sajnos több hétig is eltart, de azt figyelték meg, hogy a gyógyult beteg már gyakorlatilag nem fertőz, mert a jelen levő vírus csak alacsony szinten mutatható ki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden egyes vírusban meghalt vagy megrokkant embert legyőzte a vírus. A megölteket véglegesen, a rokkantakat részlegesen. Ehhez képest a vírusban mennyi kárt is tettünk?

A tömeges oltás jelentősége, hogy bár a vírusok mutációs rátája
megmarad, de terjedési képessége csökken. Vagyis összességében
kisebb lesz az új mutációk megjelenésének valószínűsége!

Oltani, oltani, oltani!

Az "élet játékai" c. könyvben van egy fejezet: A paraziták hatalma.
Szépen, matematikailag levezeti, hogy mi a szerepe a parazitáknak az
evolúcióban (a vírusok obligát paraziták!). Az a populáció, amit nem
támadnak paraziták: KIHAL!

Megdöbbentő, de így van. Az élet, mint olyan, egy hatalmas csatolt
rendszer NEM TUDJUK áttekinteni a teljes mechnaizmust egyszerre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés