Román kerti díszt avattak a Ferenc Téren Baranyiék – a progresszív sajtó ünnepel

2021. április 3. 18:19

Szalma György
Kontra
A ferencvárosi BLM szobor mindent megjelenít, amit a honi baloldal a művészetről gondol.

„Baranyi Krisztina szoborállítási akciója kapcsán az jutott eszembe, hogy közmondás még soha nem írta le olyan pontosan a valóságot, mint ebben az esetben: rút rútnak örvend! Tudniillik, április elsején a IX. kerületi önkormányzat megbízásából emlékművet kapott a BLM mozgalom Budapesten: egy szivárvány színű, fröccsöntött térdelő Szabadság-szobrot helyeztek el a Ferenc téren.

Nekik ez a művészet, és ezzel a választékos ízléssel egyáltalán nincsenek egyedül a világon. Akik részesei lehettek bármikor annak a varázslatos kalandnak, hogy a Kárpátokon túli Romániában vagy a dél-erdélyi román tengeren kirándulhattak keresztül, azoknak ismerős lehet a Baranyiék által emelt szobor látványvilága. Igen, pontosan ilyen kerti törpéket állítanak a kertjükben azok a román vendégmunkások, akik sok évnyi spanyolországi eperföldeken eltöltött rabszolgamunka után megengedhetik maguknak, hogy színpompás kerti díszekkel hergeljék az irigyeiket. Ez amolyan státusszimbólum. Kertitörpeszabadságszobor és húszéves BMW, ez a nagyromán álom!

A sokat irigyelt bezzegrománia pedig végre itt van Budapesten, gyorsabban zárkóztunk fel Ploiesti-külsőhöz, mint ahogy azt reméltük. És ehhez csak egy szivárványszínű műanyagszobor hiányzott a magyar fővárosba. Minden forint jó helyre került, amit erre a projektre költöttek!

Kicsit persze hiányolom azoknak a finom ízlésű kritikusoknak a megszólalását, akik nem olyan régen még habzó szájjal estek neki a Trianon-emlékműnek, és minden olyan köztéri szobornak amelyeket a jobboldali kormány emelt az elmúlt évek alatt. Hiányolom a szép emlékű Sixx, vagy bármelyik magasan művelt 444-es esztéta elemzéseit, akik pártszimpátia és világnézet alapján bármikor, bármiről pontosan meg tudják mondani, hogy az adott alkotás értékes-e vagy hitvány szemét. Ezek a független kritikusok valószínűleg azért hallgatnak, mert az ellenzéki összefogás rendszerében még nehezen tudják elhelyezni Baranyit. Mint a »diktatúra ellenségét« természetesen támogatják cikkeikkel, mentőövet dobnak neki kínos szituációkban, azonban amíg nem derül ki, hogy kivel fog össze, addig nem költenek dicshimnuszokat a műanyagszoborról. Az nem része az alapszolgáltatásnak.

Ingyen nem fogják azt hazudni, hogy egy rendkívül izgalmas és a maga nemében egyedülálló képzőművészeti alkotással lett gazdagabb a főváros, mely egy talpalatnyi nyugatot jelent ebben a sáros kis országban, és mai naptól jobb a Ferencvárosban élni. Mert egyébként ezek a szavak különböző sorrendben, különböző kísérőszövegekkel már megjelentek volna a progresszív sajtófelületeken. A szoborállítással azonban nem az a fő gond, hogy a kerületi vezetés fő tevékenységként rongálja a ferencvárosi lakók szépérzékét, hanem az, hogy az egészet rosszindulatú provokációnak szánták, botrányt akartak kelteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden szó a helyén van!

Pedig úgy tűnik. Sőt, meg vél az a szabadság szobor az USA jelképe, az egész USA érintett lehet.
Mondjuk én az amerikaiak helyében megsértődnék. Egy szivárványos kerti törpe lett a szimbolumukbol.
Remélem, a ferencvárosiak al ennél azért sokkal jobb az ízlésük, mint hogy szemetet befogadják.

Ez a szobor súlyos balos ízlésficam, politikailag, művészetileg, ideológiailag is.

Le kéne gyártatni egy hasonló technikával készült szobrot, amin Baranyi kinyalja az amerikai szabadságszobrot. Felállítani a kerületi városháza elé, majd filmezni, hogyan távolítják el.

Nem tudni, hogy a szavazóik miként értelmezték volna, ha "békén hagyják" a szobrot. Pl. lám, már a jobboldalnak sincs kifogása a BLM ellen stb

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés