Országos tiszti főorvos: Április második felétől érkeznek a Janssen-vakcinák

2021. március 31. 14:54
Már 2 011 000 ember kapta meg legalább az első védőoltást, ez a lakosság 20,5 százalékát jelenti, és ez rendkívül jó eredmény Müller Cecília szerint.

Az egyéni felelősségnek óriási szerepe van ezekben a napokban – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Müller Cecília hangsúlyozta: a kórházak terhelésének, az elhunytak számának, a súlyos megbetegedések előfordulásának növekedését a fertőzés megelőzésével lehet megakadályozni. Ez a korlátozások betartásával lehetséges. Hozzátette, a kórházakban heroikus küzdelmet folytatnak, mindenkinek kötelessége mindent megtenni azért, hogy csökkentse az egészségügyi ellátó rendszer terheltségét.

Szerdára virradóra 250 ezer adag orosz Szputnyik V védőoltást kaptunk

Ismertette: kedden 6700 új fertőzöttet regisztráltak, 302 beteg elhunyt, a kórházakban 12 346 koronavírusos beteget ápolnak, és 1492-en vannak lélegeztetőgépen. A védekezés már hosszú ideje tart, az egészségügyi dolgozók rendkívül fáradtak, ezért kutya kötelessége mindenkinek mindent megtenni azért, hogy

csökkenjen ez az óriási teher az egészségügyi ellátórendszeren

– hangsúlyozta a tiszti főorvos. „Szeretnénk abban reménykedni, hogy vakcinációnak és a fegyelmezettségnek köszönhetően minél előbb el tudjuk érni a járvány tetőző szakaszát, és arról el tudunk mozdulni" – mondta. Közölte, ennek érdekében már 2 011 000 ember kapta meg legalább az első védőoltást, ez a lakosság 20,5 százalékát jelenti, és rendkívül jó eredmény. A vakcinaszállítmányok különböző mennyiségekben, de rendszeresen érkeznek az országba, szerdára virradóra 250 ezer adag orosz Szputnyik V védőoltást kaptunk, azt a szállítmányt első oltásként tervezik felhasználni.

Müller Cecília a köznevelésben dolgozó pedagógusok napokban kezdődő kampányszerű oltását megemlítve azt mondta, ha a szállítmányok mennyisége lehetővé teszi, járványügyi szempontból egy-egy veszélyeztetett csoportot párhuzamosan oltanak majd be. A kistelepüléseken az oltások elérhetőségét mobil katonai oltóbuszokkal bővítik, tájékoztatása szerint négy-öt busz járja naponta a megyéket,

azonban ezek igénybevételéhez is szükséges az előzetes regisztráció. A szakember jó hírnek nevezte, hogy országosan több mint 80 százalékos a szociális- és idősotthonokban élők, illetve dolgozók átoltottsága; a lakóknál 82, míg a gondozóknál 77 százalékos ez az arány.

Az eddig regisztrált, másfél millió 65 feletti ember 78 százalékát oltották már be

A második és a harmadik járványhullám két hetének adatait összehasonlítva megállapítható, idén márciusban az egy évvel korábbinál 96 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak a gondozottaknál és 92 százalékkal kevesebbet a dolgozóknál, miközben az ország területén a két időszakot összehasonlítva 38 százalékkal nőtt az összes fertőzött száma – ismertette, hozzátéve, a vakcináknak köszönhetően jelentősen csökkent a fertőzés súlyossága miatt kórházi ápolásra szorult gondozottak száma is. Közölte,

a körzeti háziorvosoknak elkészítettek egy oltási iránymutatást,

a szakmai ajánlás a krónikus betegségben szenvedők beoltási sorrendjének eldöntésében segít a szakembereknek.

Kérdésre válaszolva elmondta, az eddig regisztrált, 1,5 millió 65 feletti ember 78 százalékát oltották már be. Az oltóbuszokkal kapcsolatos felvetésre úgy reagált, nem lehet „csak úgy” sorba állni, regisztrálni kell, mert ennek alapján tudják behívni időpontra a beoltandókat. Magyarország továbbra is folytatja az alkalmazási előírásnak megfelelően az AstraZeneca oltóanyag beadását – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, április második felében kezdődik a Johnson & Johnson által gyártott Janssen-vakcina szállítása Magyarországra, ebből az oltóanyagból 81 600 adag érkezhet az országba.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés