Csontvázak a maszk mögött, ismét válságban Merkel pártja

2021. március 31. 12:22
Botrányok sora rázza meg a német kereszténydemokratákat, és a választási szuperévbe fordulva zuhanórepülésbe kezdett a népszerűségük. Hogyan jutott idáig a CDU? Elemzésünk.

Greczula Levente László írása a Mandiner hetilapban.

2021 márciusa biztosan nem tartozik majd a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) történetének legboldogabb időszakai közé. Az őszi szövetségi és tartományi választások egyre fenyegetőbben közelednek, a koronavírus elleni oltás továbbra is csak lassan halad, ráadásul az utóbbi hetekben friss botrányok tépázzák a patinás pártok tekintélyét. Fél évvel a szövetségi választás és a Merkel-korszak vége előtt lángol a ház a kereszténydemokratáknál: az egy évvel ezelőtt mért 38 százalék körüli támogatottságuk idén hirtelen 28 százalék környékére zuhant, ezzel növelve egy CDU nélküli új, baloldali kormány esélyét Németországban.

Átláthatóságot ígérnek: a CDU székháza Berlinben. <br> Fotó: Shutterstock

Maszkabál
Georg Nüßlein, az uniópártok szövetségi parlamenti frakcióvezető-helyettese valószínűleg ugyanúgy kezdte a napját február 25-én, mint bármelyik másikat. De február 25-e nem olyan nap volt, mint a többi. Ezen a csütörtöki délelőttön ugyanis két államügyész is meglátogatta a Bundestag mentelmi joggal kapcsolatos ügyeket intéző bizottságát, hogy engedélyt kérjen egy sor helyiség és lakás átkutatására, amelyekben Nüßlein rendszeresen megfordul. A frakcióvezető-helyettest azzal gyanúsítják, hogy tanácsadó vállalatán keresztül több mint hatszázezer eurót, vagyis nagyjából kétszázhúszmillió forintot kaszált azon, hogy állami szereplők tavaly nagy mennyiségben szereztek be maszkot a koronavírus elleni védekezés részeként. Nüßlein cége a szövetségi és a bajor egészségügyi minisztériumnak is közvetített maszkokat, tovább súlyosbítva az amúgy is rendkívül kényes ügyet az uniópártok számára, hiszen a berlini tárcát a CDU-s Jens Spahn (rá később még visszatérünk), a münchenit pedig a CSU-s Klaus Holetschek vezeti.

A maszkbotrányra válaszul a CDU–CSU átláthatósági kampányba kezdett”

Pedig Nüßlein nem bízta a véletlenre a dolgot. A tranzakciót egy liechtensteini bankon keresztül bonyolították le, a hercegségben működő pénzintézetek köztudomá­súan diszkréten kezelik az ilyen nagy összegű utalásokat. Az viszont feltűnt, hogy egy magas rangú német politikushoz köthető számlára érkezik ekkora összeg, így értesítették az aprócska állam pénzmosási ügyekkel foglalkozó hatóságát, amely a múlt év végén kapcsolatba is lépett a müncheni ügyészséggel, lényegében elindítva a Nüßlein-ügyet. Mivel a bajor politikus ilyen fontos feladatkört tölt be a keresztény­demokratáknál, a nyomozók természetesen jó alaposan körülszaglászták a frakcióhoz köthető helyiségeket is, a hír pedig villámgyorsan terjedni kezdett: hatalmas korrupciós ügy körvonalazódik a CDU–CSU-nál.

A miniszter barátainak vállalkozásai is szép hasznot húztak a maszkhiányból”

A helyzet viszont az, hogy nem Nüßlein az első ember az uniópártokon belül – vagy holdudvarukban –, aki jól járt azzal, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze éppen az orrot és a szájat eltakaró maszk lett. Amikor egy évvel ezelőtt terjedni kezdett a betegség, Európában szinte mindenhol súlyos maszkhiány volt, a hirtelen megnövekedő kereslet miatt pedig számos olyan vállalkozás is beszállt ebbe a bizniszbe, amely korábban nem foglalkozott ilyesmivel. Az egyiküknek aztán „le is esett” egy zsíros megrendelés Bajorország és Észak-Rajna-Vesztfália egészségügyi minisztériumától, sőt még a szövetségi egészségügyi minisztériumtól is összesen több mint háromszáz­millió euró értékben. A piac régi szereplői szerint ekkora megbízásokhoz csak úgy nem jut valaki. Bár Jens Spahn tárcája mindeddig következetesen tagadta, hogy politikusokhoz lenne köze a szállító cégnek, utóbb kiderült, hogy a svájci vállalat megbízásából Gerold Tandlernek, a CSU egykori főtitkárának a lánya közvetített maszkot az egyes minisztériumoknak, ráadásul jóval a kereskedelmi ár felett. Kínos, különösen abból a szempontból, hogy az ügyben – részlegesen legalábbis – olyan befolyásos kereszténydemokrata és keresztényszociális politikusok is érintettek, mint Markus Söder bajor és Armin Laschet CDU-elnök az észak-rajna-vesztfáliai kormány részéről, nem is beszélve Jens Spahnról. A Tandler-féle beszerzés keserű slusszpoénja, hogy az aranyárban beszerzett maszkkal folyamatosan minőségi problémák voltak.

Nyitóképen: A fáradás jelei: Jens Spahn egészségügyi miniszter a háttérben Angela Merkel kancellárral. Fotó: afp / Kira Hofmann 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés