Történelemoktatás Szily László részére

2021. március 26. 6:55

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
Arról van szó, hogy a lengyel–magyar barátság napján jött Szily László a 444-ből, és megírta, amit neki – és csak neki – azon a napon meg kellett írnia.

„Ezt senki más nem írhatta meg. Ennek pontosan így kellett történnie. Arról van szó, hogy a lengyel–magyar barátság napján jött Szily László a 444-ből, és megírta, amit neki – és csak neki – azon a napon meg kellett írnia.

Ugyanis ez egy embertípus.

Aki mindent összeken saját magával. Mint a területét vizeletével kijelölő róka vagy a bűzmirigyével összekenő borz. Vannak korok, amelyekben ezeket eltakarítják. Ezek az erős, magabíró és magabízó kultúrák időszakai. És vannak korok, amelyekben ezek a »divatos fickók«, a »jópofák«, a »haladók és a modernek«. Ezek a hanyatló, beteg, végelgyengült, rothadó civilizációk időszakai.Nekünk sajnos ez utóbbi jutott.

Így kénytelenek vagyunk együtt élni Szilyvel is, aki szerint »Mit jelent az, hogy két nép egymás jó barátja? Egyfelől jellemzően semmit, hiszen ez csak egy üres szlogen, és az ember eleve csak más embereknek lehet a barátja, elvont fogalmaknak nem.« Továbbá Szily szerint »A bullshitgyanús népszintű jó barátság a gyakorlatban ugyanis leginkább közös röhögést jelent. Vannak ugyanis, akikkel úgy általában jobban tudunk együtt röhögni, mint másokkal.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hálás köszönet! Ez egy nagyszerű és nagyon szép megemlékezés volt a közös történelmünkkel alátámasztott, ma is viruló magyar-lengyel barátságról! Tessék kimenni, előtte kicsit tanulni a nyelvet és meglátják, mennyire élő az ma is!

Jó lenne, ha nagyon sokan elolvasnák!

Köszönöm Zsolt! Ez az igazi barátság! Jóban, rosszban együtt.

"Ugyanis bár Magyarország a második világháborúban Németország szövetségeseként harcolt, a Varsó környékén állomásozó magyar honvédcsapatok - a német hatóságok szigorú parancsa ellenére - élelmet és fegyvert juttattak a harcoló lengyel felkelőknek és a lengyel Honi Hadsereg katonáinak. Lengyel Béla és Szabó László főtisztek tárgyalásokat folytattak a Honi Hadsereg tisztjeivel, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy semmiféle harci tevékenységet nem folytatnak a lengyelek ellen, még német parancs esetén sem, illetve engedélyezik a lengyel civilek és felkelő egységek átvonulását a magyar állásokon keresztül. Megható pillanatai voltak a lengyel-magyar barátságnak azok a vasárnapok is, amikor a magyar katonák és a lengyel lakosság együtt vett részt a miséken.....

S hogy mit is lehet üzenni mindezek után Szilynek és a hozzá hasonlóknak? Ugyanazt, amit 2015-ben üzentem a Magyar Narancsnak:
Láttátok A nagy Lebowszkit? Ha nem, sürgősen nézzétek meg! Mert zseniális. Az utolsó jelenetben Töki és Walter temetik barátjukat, Donnyt. Egy fagylaltosdobozból szórják a hamvait a tengerbe, és Walter mondja a búcsúbeszédet. De ahogy kiszórja a hamvakat, a szél az egészet visszafújja a pofájukba, és ott állnak, képükön és szakállukon Donny hamvaival. És akkor hangoznak el a Töki halhatatlan szavai:
"- De nagy f...sz vagy te, Walter! Miért kell neked mindenből viccet csinálni?"

Hát Szily, Töki szavai tökéletesen illenek rád.

Te kis hülye, Bayer történelmi példákat sorol, amiről neked, Sziliyvel együtt, úgy tűnik, fogalmatok nincs Ha pedig van, de mégis pofáztok, akkor nagyon nyaltok valakiknek. Ilyenkor látszik, miért akarjátok a történelmet, pontosabban a történelem számotokra nem kedvező részét eltitkolni a mai nemzedék elől.

Azokkal nem érdemes. Vagy gazemberek, vagy öntelt ostobák. Én sem barátkozom egyik fajtával sem, miért várnám el, hogy valaki megtegye.

Bayer talált, Szily elsüllyedt.
Remélem olyan mélyre, hogy soha többé nem hallunk róla.

Jó a cikk, Lovas Istvánhoz méltó összeszedettségű.
Szilyről meg annyit, hogy bár próbál magáról egy olyan képet festeni, hogy ő mindenhez ilyen cinikusan (őszerinte "lazán") áll hozzá, valahogy mindig a jobboldal számára fontos témákba száll bele páros lábbal, míg a saját indexes "emléktáblája" fölött a legszánalmasabb picsogást volt képes cikként kirakni. Ja, hát persze, független és objektív, ezt mantrázzák már harminc éve.

Engem az sem zavart. Azért egy profi máshogy ír, mint amire lelkes amatőrök képesek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés