Baán László: A választás dönti el a Liget projekt sorsát

2021. március 26. 13:18
A miniszteri biztos szerint addig lehetett a projektet hiszterizáló vádakkal támadni, miszerint „lebetonozzák, megszüntetik közpark jellegét”, amíg az emberek nem szembesültek a valósággal.

A Liget felújított részeit egyértelműen szereti a közönség, s így lesz ez az egy éven belül átadásra kerülő Magyar Zene Házával és a Néprajzi Múzeummal is – véli a miniszteri biztos az Index tudósítása alapján. Éppen ezért a főváros vezetésének az a politikai érdeke, hogy a még hiányzó elemek, főleg az Új Nemzeti Galéria ne épüljenek meg – jelentette ki.

Az Index kérdésére, mely szerint a főváros kontra kormány szkanderben a Ligetet illetően várható-e elmozdulás a választásokig, a miniszteri biztos azt válaszolta, hogy valószínűleg nem. Meglátása szerint a politikai kommunikáció terén még számos csata lesz addig, de végül, mint oly sok minden másról, erről is a szavazók döntik el, hogy a kormány vagy az ellenzék álláspontját támogatják-e. Egészséges önbizalommal tette hozzá, hogy a Városliget megújítása ügyében szerinte egyre inkább a kormánynak áll a zászló.

A hiszterizálás csak addig működik, amíg szembe nem jön a valóság

Baán László részletesen is elmondta, miért nem bízik a megegyezésben a fővárossal: Addig lehetett a Liget projektet a jól ismert hiszterizáló vádakkal támadni, miszerint „beépítik, lebetonozzák, tönkreteszik, megszüntetik közpark jellegét stb.”, amíg az emberek lépésről lépésre nem szembesültek a Liget történelmi léptékű megújításának valóságával: a felújított parkrészekkel: a Nagyjátszótérrel, a Millennium Házával, az ifjúsági sportpályákkal, a kutyás élményparkokkal, a futókörrel, a Mőcsényi Mihály Botanikus Kerttel, a Múzeum Mélygarázzsal, a Promenáddal és a több mint 150 ezer négyzetméter megújított vagy bővült zöldfelülettel...

„A kezdetektől fogva politikai típusú haszonszerzésen alapuló stratégiával támadják a Liget projektet, amely mindaddig hatékony tud lenni, amíg a tervek el nem kezdenek megvalósulni. Akkor eljön az igazság pillanata, mert

az emberek százezerszám járnak a Városligetbe, és nem a politikai szlogenek, hanem saját tapasztalatuk alapján döntik el, hogy ami a Liget projekt révén megvalósult, az jobb vagy rosszabb-e annál, mint ami volt.

S ennek a számvetésnek az eredménye teljesen egyértelmű. Kijönnek az emberek a megújult parkrészekbe, és pártállástól függetlenül azt mondják: jé, ez tényleg jó. A Városliget Városliget maradt: a kultúra és a zöldfelületi kikapcsolódás egész Európában egyedülálló gazdagságú színtere, amely minden megújított elemében, minden látogatója számára többet és jobbat nyújt, mint eddig” – mondta el a kultúrpolitikus.

A főváros a budai várba álmodott egy betonszörnyeteget

Az Új Nemzeti Galériával kapcsolatban a főváros a budai várba tervezett épületet javasolt. A miniszteri biztos döbbenten áll a javaslat előtt, írja az Index: a fővárosnak volt másfél éve, hogy ne csak támadja a Liget projektet, hanem bemutassa azt az alternatívát, amit ő javasol Budapest számára. Erre másfél év masszív „beton helyett zöldet a Ligetbe” kampány után egy betonkolosszust rittyentettek a Várba.

Baán elmondta: „nem tudok mást elképzelni, mint hogy elhitték a saját ligeti szlogenjeiket, miszerint egy kulturális intézmény az egyenlő a betonnal, és ez a fixációjuk köszön vissza a Szent György téri víziójukban. De az iróniát félretéve: egészen dermesztő, hogy a főváros vezetése, nyilvánvalóan hosszas keresés és mérlegelés után azért választotta erre a helyszínre ezt a tervet, mert jónak, sőt kiválónak gondolta. Az már szinte mellékes, hogy

nem realizálták a fényévnyi különbséget az általuk javasolt terv és a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria építészeti minősége között,

de ez a magabiztosság megdöbbentő és egyben elszomorító.”

Kép forrása: Facebook

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem ezért felesleges volt regisztrálni. De te tudod. Az ellenzéki oldalon csak úgy tapossák egymást lábát az alkalmasabbnál alkalmasabb miniszterelnök jelöltek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés