Big Brother

2021. március 25. 7:57

Juhász Dániel
Népszava
Távolról is belenéznének a gépekbe a tankerületek informatikusai.

„Egyre kevésbé fordul elő, hogy meglepődöm valamin. De ezt, ha nem látom a saját szememmel, nem hittem volna el. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kedd este egy olyan megállapodás-tervezetet tett közzé, amit a tanárokkal íratnának alá a tankerületek, s arra jogosítana fel néhány kijelölt személyt, hogy akár az otthoni munkát végző pedagógusok saját, magántulajdonú számítógépét, okostelefonját is »ellenőrizhesse«. A tantermen kívüli munkarend sem akadály: távolról is belenéznének a gépekbe a tankerületek informatikusai.

Ehhez persze az érintett pedagógusok beleegyezése kell. Ha valaki hozzájárul, ígérik: magántartalmakat nem néznek meg. Feltéve, ha az adott fájl nevéből egyértelműen kiderül, hogy magáncélú a tartalma. Ha ez nem derül ki, simán megnyithatnak minden mappát vagy fájlt, már csak azért is, hogy meggyőződjenek a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről. Az »ellenőrzésekről« persze mindenkit előre értesítenek.

De mégis milyen garancia van arra, hogy a pedagógusok digitális szemmel tartásával megbízott tankerületi munkatársak valóban csak egy adott, előre jelzett időpontban lépnek be a számítógépekbe, mobiltelefonba? Körülbelül semmilyen, a tanárok legfeljebb csak bízhatnak abban, hogy ez valóban így fog történni, és senki sem kutat majd az eszközeiken, miközben éjjel alszanak. S ha a kukkolástól való félelem nem lenne elég, az aláíróknak azt is vállalniuk kell, hogy hatékony tűzfalat, vírusirtó programokat telepítenek – a saját költségükön.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés