Biden is bekapcsolódik az EU-csúcs ülésébe

2021. március 24. 7:33
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kiemelte, megvitatják majd a koronavírus okozta európai és globális járványhelyzetet.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó első munkanapjának estéjén Joe Biden amerikai elnök videókapcsolaton keresztül bekapcsolódik az EU-tagországok vezetőinek tanácskozásába – tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden a tagállami vezetőknek küldött levelében. Michel a kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében kiemelte, az uniónak és tagállamainak lehetősége nyílik arra, hogy az amerikai elnökkel véleményt cseréljenek a felek jövőbeni együttműködéséről. Elmondta, a csúcson megvitatják majd a koronavírus okozta európai és globális járványhelyzetet, áttekintik az Európai Unió nemzetközi kapcsolatainak helyzetét, valamint az unió gazdasági és digitális menetrendjét.

Fokozatosan, feltételesen és visszafordítható módon

„A koronavírus-járvány visszaszorítása tekintetében kiemelt prioritásunk az oltási kampányok felgyorsítása az Európai Unióban" - fogalmazott. Hozzátette: ennek érdekében meg kell erősíteni az oltóanyaggyártási kapacitásokat, növelni kell a szállítást, és biztosítani kell az oltóanyagellátás átláthatóságát és kiszámíthatóságát. A vezetők a megbeszélésen

kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is

– közölte. Michel kiemelte: a nemzetközi kapcsolatok tekintetében az EU prioritása érdekeinek védelme, illetve aktív hozzájárulása a globális jövő alakításához. Hozzátette, az Európai Unió egysége előfeltétele befolyása érvényesítésének. A Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult feszültséggel kapcsolatban az Európai Tanács elnöke azt közölte, a júniusi csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozatban rögzítettek szerint az uniónak fokozatosan, feltételesen és visszafordítható módon kell fellépnie, illetve javítania Törökországgal ápolt kapcsolatait.

(MTI)

Fotó: MTII/EPA/Jim Lo Scalzo

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés