Tovább folyik a vita arról, ki kötötte a szerződést a gyógyszercégekkel

2021. március 21. 11:06
Az EU azt állítja, az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete reagált a borsonline.hu szombaton megjelent cikkére, amely azt írta, Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos „letagadta”, hogy Brüsszelnek köze van a megállapodásokhoz. A lap szerint a szerződéseket érzékeny (sensitive) minősítéssel látták el, mintha „titkolni akarnának valamit”. Az Európai Bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére hat vakcinagyártóval – írta az EU-képviselet. Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel – közölték. Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák – írták.

A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki

Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy nem az uniós bizottság, hanem a tagállamok kötik meg a szerződéseket, „ami természetesen nem mond ellen az Európai Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének" - emlékeztettek. Kijelentették továbbá, hogy az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik. A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva – írták. „Ezért jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal, (...) hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság” – áll a közleményben. Az uniós bizottság a szerződések közül hármat – AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK – már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával – írták.

Hat céggel szerződtek

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na és szerinted az uniós előszerződés keretmegállapodásai nem korlátozzák a tagállami szerződésekben szerepeltethető mennyiséget és ütemezést? - Talán az sem tény, hogy a gyártók az előszerződésben foglalt vállalásaikat sem teljesítik?

Szóval, majd annak idején az Unió kijelenti, hogy hadiállapotban van XYZ országgal, de a hadüzeneteket a tagállamok egyenként küldjék meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés