Lengyelország

A demográfiai összeomlás szélén jár Lengyelország

2021. március 17. 12:01
Lengyelország népessége soha nem látott mértékben csökken, miközben a járványsújtotta statisztikákon a lezárások által remélt baby boom sem látszik meg. A második világháború óta nem látott mértékben fogy Közép-Európa legnagyobb országa, amelynek népessége 2100-ra nagyjából a felére csökkenhet.

Nyitókép: Krakkói naplemente

A lengyel statisztikai hivatal nem szolgál túlságosan jó adatokkal 2020-ra vonatkozóan:

129 ezer emberrel több halt meg, mint ahányan születtek,

a születésszám a 2004-es mélypontra ért, a halálozások száma pedig a második világháború óta nem látott mértékre növekedett. 

A koronavírus a lengyel hatóságok szerint 2020-ban 28.500 ember életéért volt felelős, a statisztikában keletkező különbség azonban sokkal nagyobb, ugyanis 76.400 fővel többen haltak meg 2020-ban, mint egy évvel korábban. Bolesław Samoliński professzor szerint a lengyel egészségügyi rendszer nem teljesített jól, a járvány miatt ugyanis veszélybe került a sürgősségi ellátás, a folyamatos orvoshiány miatt pedig sokan nem juttatok speciális ellátáshoz. Ezek a folyamatok mind meglátszanak az összhalálozáson. 

Azonban nem csak a pandémia hatásai húzódnak meg a háttérben, hanem egy sokkal súlyosabb probléma: Lengyelország alapvető demográfiai válsága. 

Elmaradó baby boom, súlyosbodó számok 

Érdekes megvizsgálni a születések számát, az első hullám során tapasztalható lezárásoktól ugyanis a tudósok és szociológusok is azt várták, hogy egyfajta baby boomot fognak eredményezni.

A „karanténbabák” azonban elmaradtak,

a márciusi lezárásoknak decemberre sem lett tapasztalható eredménye. 

„Az aggodalmak egyértelműen a rövidtávú remények fölé tornyosultak, a járvány okozta feketeség pedig nemcsak nem csak a lengyelek fejébe és otthonába hatolt be, hanem az ágyukba is” – kommentálta az eredményeket Piotr Szukalski, a Łódźi Egyetem demográfiai professzora, hozzáfűzve, hogy a születésszámok drasztikus csökkenése meglepő. Piotr Szukalski arra is rámutatott, hogy a gyermekvállalási átlagéletkorban is fokozatos növekedés figyelhető meg, a 2020-as eredmény pedig kiugró. A nagyobb lengyel városokban már a nők többsége 30 év felett vállalja az első gyermeket. 

A fenti hatásoknak köszönhetően – magas halálozás, járványhelyzet, lezárások, bizonytalanság, kitolódó gyermekvállalási korhatár –

a reprodukciós arányszám Lengyelországban 1.4 alá csökkent,

ami beleillik az évek óta tartó tendenciába, a koronavírus-járvány azonban egyértelműen súlyosbít az amúgy sem rózsás lengyel demográfiai kilátásokon.

Lengyelország népsűrűségi térképe

A reprodukciós rátán a Jog és Igazságosság családtámogatási programja, a Család 500+ sem tudott javítani, amelytől az arányszám növekedését várták legalább 1.6 fölé. Bár a 2016-ban bevezetett családpolitikai intézkedés két év alatt gyakorlatilag megfelezte a gyermekszegénység arányát Lengyelországban és csökkentette a jövedelmi egyenlőtlenségeket is, a demográfiai áttörés elmaradt, a gyermekvállalási kedv pedig a mélypontra zuhant. Alapvetően ez a tendencia eddig is megvolt a lengyel társadalomban, azonban a járvány okozta bizonytalanság, gazdasági válság és folyamatos feszültség negatív hatással lehet a gyermekvállalási kedvre. Főleg, hogy egy éve folyamatosak a lezárások és még nem látni a pandémia végét. A gyermekek után járó, adómentes havi 500 zlotyi (40 ezer forint) Szukalski szerint bizonyos esetekben vezethet a család bővítéséhez, de nem változtat az általános családmodellen.  

A járvány egyik hosszútávú hatásaként emlegették eddig is – tudományos berkekben – a csökkenő születésszámot, a lengyel szakértők pedig több tényezőt is kiemeltek. Először is a járvány felfutásával csökkent a házasságkötések száma, valamint a kismamák és

a jövőbeli anyukák orvosi ellátása és terhesgondozása is megnehezült.

Ehhez jött hozzá a tény, hogy a közösségi élet és a kontaktusszám csökkentésével kellett megfékezni a járványt, ami megszüntette a fiatalok ismerkedési csatornáit is. Ezt a helyzetet fejelte meg a gazdasági válság, amely pénzügyi és munkaerőpiaci instabilitást hozott, bár Lengyelországot utóbbi kevésbé érintette; a munkanélküliségi mutatók a növekedés ellenére is kiemelkedően jók európai uniós szinten.

Ebből kifolyólag levonható a tanulság, hogy nagyrészt nem is a pénzügyi bizonytalanság vezetett a születésszám csökkenéséhez, hanem általánosan tapasztalható instabilitás az élet minden területén.  

Megfeleződhetország az évszázad végére 

Lengyelország népessége a második világháború után, 1945-ben 24 millió fő volt, amelyet egy hatalmas robbanás követtett a szocialista éra alatt. 1951 és 1989 között az ország népessége 25 millió főről 38 millió főre emelkedett, a különlegesség pedig az – összehasonlítva a magyar tendenciákkal –, hogy ez az emelkedés a rendszerváltás után sem hagyott alább. A csúcspont 1999-ben következett be, azóta pedig folyamatos csökkenés figyelhető meg. A háború utáni baby boom nemzedékek bár sokáig tudták a népességnövekedést fenntartani, hamarosan nem lesznek látható hatással a demográfiai folyamatokra,

Lengyelország népessége pedig 2100-ra a jelenlegi becslések alapján 21 millió főre csökkenhet

– ez 3 millió fővel kevesebb, mint a hatalmas veszteségeket okozó második világháború után jegyzett népesség! A lengyel statisztikai hivatal előrejelzése szerint a születésszám 2050-re fog a mélypontra kerülni, a fogyás pedig nem állítható meg a jelenlegi reprodukciós arányszámmal.  

A lengyel demográfiai helyzet intő jel lehet az összes közép-európai országnak, a népességfogyáson ugyanis drasztikusan gyorsíthatnak az olyan válságok, mint a koronavírus-járvány. Bár a 2008-as gazdasági világválság sem volt jó hatással a gyermekvállalási kedvre, a mostani helyzet sokkal összetettebb, arról nem is beszélve, hogy a társadalmunk jelenlegi fejlődése és jóléti modellje nem tölti meg a nagycsaládos lakótelepeket a nagyvárosokban. Nyugaton is hasonló a helyzet, ott azonban a bevándorlás hatására növekszik a népesség. Mivel azonban Közép-Európa a közelmúltban nyilvánvalóvá tette, hogy nem szeretné azt az utat bejárni, amelyet a francia vagy svéd társadalmak, sürgős és hatékony megoldásra lesz szükség – vagy hamarosan sok faluban és tömbházban kell leoltani a villanyt. 

 

Források: Business Insider Polska / Gazeta Prawna / Gazeta Wyborcza / Forsal / ENSZ / GUS (Główny Urząd Statystyczny) 

Nyitókép: GERARD SIOEN / ONLY WORLD / Only France via AFP

 

A szerző a Mandiner munkatársa, jelenleg Lengyelországban a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet ösztöndíjasa

 

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tavak és a Tengermellék a nagyon rossz, ahol NINCS igazán ipar.

Kétszer voltunk a Tengermelléken, látszott, h. nem tudnak annyira mit kezdeni az örökséggel, mint pl. a Sziléziákban. A szállásunk a legszebb volt, egy gyermektelen házaspár vett meg egy romos, kétszintes nagy udvarházat , óriási kerttel és a férfi főleg a két keze munkájával renoválta, magas szinten. A bútorokat, lakásdíszeket, lámpákat a szczecini haszált-piacon vették, felújították. Csupa háború előtti szépség volt, tökéletesen helyrehozva. Ma már ilyesmi nincs. A földszinten pazarul berendezett közösségi terek voltak, plusz konyha-terem. A tulajdonos hölgy főzött, fantasztikusan jól, és az egész teljesen megfizethető volt. Mindez Swidwin környékén, egy faluban. Kolobrzeg és a swidwini templom nagyon szép, jókat lehet kaladozni, még Kamien Pomorskiba is érdemes elmenni. Sok szép templom van arrafelé. Viszont két nap az odaút, Németországon keresztül, Lengyelországon keresztül csak az próbálkozzék, aki NAGYON ráér.

Az kicsit véletlen, h. Andrzej és Dorota gyermektelenek voltak, de az is igaz, h. gyermekekkel ezt a csodát nem tudták volna létrehozni.

Viszont Lengyelországban mindig több babakocsit láttunk, mint itthon. Nem igazán az látszik, h. katasztrofális lenne a helyzet.

Pontosan így van, minden változásban a lehetőséget kell észrevenni, és lehetőség szerint kihasználni a saját javunkra.

Kelet-Közép-Európa: EZ A VALÓDI HOLOKAUSZT, TART
FASISZTA MEGSZÁLLÁS - SZOVJET MEGSZÁLLÁS - MOST A SOROS-MEGSZÁLLÁS ERŐLTETÉSE
KEREKEN 90 ÉVE!!!
4 EMBERÖLTŐ GYILKOLTA-GYILKOLJA EURÓPA KÖZÉP-KELETI HATALMAS TÉRSÉGÉT.
A GENERÁLÓ-PUSZTÍTÓ ERŐ: A CION.
A JELENÉSEK KÖNYVE 13. fejezet A tízszarvú és hétfejű vadállat
... "18 Itt van szükség a bölcsességre! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat."
Mára: FED--média--Hollywood:
Ennek a száma: 666.

Gondoltam, hogy minden rendben és jelentkezel.
Az első elrontott lépésből ered minden rontás.
Ha a fehérek, zsidók, keresztények nem lennének megrontva és szülnének csak 2-3 gyermeket, akkor a másik oldalnak lehetne 44 felesége is akár..., de per pillanat - az elkövetkező 25 év! - ez a gyerekszám PANDÉMIA, DEPRESSZIÓ, ÉS JÁRULÉKAI OKÁN: LEHETETLEN.

Miért a 10 évvel ezelőtti adatot idézed? Mert 10 éve még észnél voltál, vagy mérjük becsületességben?

Örülök, h. most ez van, mi elég régen voltunk ott, de emlékszem pl. Bialogardra, Gryficére nem igazán a kipucolt, felújított lengyel képet mutatták. Gdanskig nem jutottunk el, az az egyik fiunk kedvence volt.

Ettől függetlenül szerettük azt a részt, mennénk most is, de már túl messze van. Kasubnak a Tusk mondjuk, nem a kedvencünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés