FDP-képviselő: Orbán és Kaczynski elutasítják a jogállamot

2021. március 12. 11:22
Lengyelország és Magyarország pert indít az uniós jogállamisági mechanizmus ellen.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban Thomas Gutschker tollából jelent meg egy cikk arról, hogy Lengyelország és Magyarország keresetet nyújtott be a jogállamisági mechanizmus ellen, ami alapján az év eleje óta pénzügyi szankciókkal büntethetik a jogállamiság megsértését. A két ország egyébként ezt már decemberben bejelentette. A keresetek késleltetik a folyamatot, felfüggesztő hatályuk van, mert addig nem indulhatnak meg az eljárások, amíg az Európai Bíróság nem hozott ítéletet.

A cikk kitér arra is, hogy Lengyelország mivel indokolta a lépését. A lengyel kormányszóvivő szerint az ilyen megoldásoknak nincs jogi alapja az uniós szerződésekben, sértik a tagállamok hatáskörét és az uniós jogot.

Az Európai Bizottság azzal érvel, hogy szankciókat kell alkalmazni, ha a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban közvetlenül befolyásolja az Unió költségvetésének gazdasági irányítását vagy pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy azzal fenyeget, hogy komolyan befolyásolja azt. Az ilyen szankciókról a Bizottság kérésére a tagállamok minősített többségével lehet dönteni.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Bíróság mennyi időt hozza meg a döntését. Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke már bejelentette, hogy kérvényezni fogja a gyorsított eljárást az ügyben. Moritz Körner (FDP) pedig elmondta: „A keresettel Orbán és Kaczynski azt bizonyítják, hogy elutasítják a jogállamot. Orbán és Kaczynski a jogállamisági mechanizmus által veszélyben látják korrupt és demokráciát lebontó politikájukat".

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bírói ítélet még nincs. Politikusi ítélet van. Milyen alapon?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés