Iskola, újjáépítés, munka: nemzetközi példa a Hungary Helps Program

2021. március 9. 16:51
Ferenc pápa iraki látogatása ráirányította a világ figyelmét az ott élő keresztények helyzetére és a magyar Hungary Helps Programra is, amely így példaként szolgálhat más humanitárius programoknak és kormányoknak is – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Azbej Tristan ismertette: kedden záruló iraki útjának három célja volt. Az első, hogy munkatársaival együtt részese lehessen Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatásának. Mint mondta, az egyházfő iraki útja a reményt vitte el az iraki keresztényeknek, mert ráirányította a világ figyelmét az ő helyzetükre, és ezzel együtt ráirányította a világ figyelmét a segítségnyújtás magyar modelljére is.    

Magyarok építettek újjá egy lerombolt falut

Az államtitkár látogatásának másik célja az volt, hogy meglátogassa a jelenleg futó programjaik helyszíneit és felmérje a humanitárius helyzetet. „A Hungary Helps Program alapelve, hogy nem Budapestről próbáljuk kitalálni, hogy mire volna szükség, hanem vállalkozunk a néha nem kis kockázattal járó helyszíni látogatásokra” – fogalmazott.    

Elmondta:

felkeresték a Ninivei-fennsíkon magyar támogatással újjáépített Tell-Aszkuf települést

és több, szintén a Hungary Helps Program keretében épített iskolát. Azbej Tristan kiemelte: a dzsihadisták által elüldözött lakosság házai, iskolái, templomai újra állnak, de az emberek visszatérését és hosszú távú megmaradását csak a megélhetésüket biztosító agrárium újraindítása garantálná. Következő lépésben tehát ebben kell nekik segíteni – mondta.    

Elképesztő a nyomor a menekülttáborokban

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy felkeresett menekülttáborokat, ahol "európai ember számára elképzelhetetlen nyomorban" élnek az emberek. „Ha meg akarjuk óvni ezeket a közösséget, és meg akarjuk előzni a migrációt, akkor amíg az újjáépítés megtörténik, időt kell nyernünk azzal, hogy a menekülttáborokban szenvedő emberek életét jobbá tesszük. A Hungary Helps Program alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni” – fogalmazott.    

Megjegyezte, egy jazidi menekülttáborban ezért már létre is hoztak egy pékséget és egy szakképző központot.    

A program célja továbbá a nagyvárosokba menekült, évek óta ott élő keresztény közösségek támogatása, például keresztény iskolák működtetésével. Ezek az intézmények ugyanis nemcsak a keresztényeket segítik, hanem hozzájárulnak a vallási közösségek békés együttéléshez is.    

A városi közösségek megmaradását is támogatja a program

Példaként említette azt a Hungary Helps támogatásával Erbílben működő katolikus iskolát, amelyben belső menekült, szíriai menekült keresztény, muszlim és jazidi családok taníttathatják gyermekeiket. „Itt tehát nemcsak oktatást adunk súlyosan traumatizált gyermekeknek, hanem a különböző vallási csoportok békés együttélését is szolgáljuk” – mondta.    

Hozzátette: az ilyen típusú programokat szeretnék folytatni a jövőben is.  

Azbej Tristan kitért arra is, látogatásának harmadik célja, hogy

ápolja a kapcsolatot a keresztény közösségeket belső menekültként befogadó Kurdisztáni Autonóm Régió kormányával.    

Elmondta, iraki útjának zárónapján találkozott Necsirván Barzánival, a Kurdisztáni Autonóm Régió elnökével és Maszrúr Barzáni miniszterelnökkel is.

(MTI)

Fotó: MTI/Fehér Bertalan

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés