Több száz elítélt alszik a földön a francia börtönökben

2021. március 8. 21:14
A helyzet miatt tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Franciaországot.

Csaknem 850 elítélt alszik a földön, matracokon a francia börtönökben a fegyházak túlterheltsége miatt – ismerte el hétfőn Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter egy parlamenti felszólalásban.

Emberi méltóság

A helyzet miatt tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Franciaországot.    

A tárcavezető szerint jelenleg 849 elítélt kénytelen a földre helyezett matracokon aludni.    

„A szabadságtól való megfosztottságnak nem kellene, nem lehet a méltóságtól való megfosztottságot jelentenie” – hangsúlyozta Éric Dupond-Moretti. „A bebörtönzöttek alapjogainak megtagadása ugyanis az emberi mivoltuk vitatása” – tette hozzá.    

Az igazságügyi miniszter annak a törvénytervezetnek a vitájában szólalt fel, amelyet az alkotmánytanács egy döntése előzött meg, amely szabad utat adott az elítélteknek a fogva tartásuk körülményeinek vitatására, amennyiben azokat méltatlannak érzik.

Korábban is merültek fel problémák a körülményekkel kapcsolatban

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához 2020 januárjában nyújtott be keresetet 32 elítélt a fogva tartásuk körülményei miatt, arra is panaszkodva, hogy a celláikban patkányok és csótányok tanyáznak.    

A testület szigorúan elmarasztalta Franciaországot a fegyházakban tapasztalt körülmények miatt, azt állítva, hogy az elítéltek többségének a személyes tere kisebb, mint a minimálisan elfogadottnak tartott három négyzetméter,

s azoknak, akiknek több tér jut, sem megfelelőek a körülményeik, a cellákon kívül nem biztosítanak számukra megfelelő tevékenységeket.    

„Koherens és voluntarista börtönpolitikát kell létrehoznunk” – mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a fogva tartás helyetti alternatív megoldások aránya egy év alatt 3-ról 11 százalékra nőtt.

(MTI)

A kép illusztráció. Fotó: MTI

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés