Párizsban műtéteket kell elhalasztani a koronavírusos esetek miatt

2021. március 8. 22:49
A fővárosi régióban a hatóságok a nem sürgős beavatkozások negyven százalékának elhalasztására kérték a kórházakat.

Az elmúlt 24 órában 381 új fertőzött került intenzív osztályokra, ahol jelenleg 3849 fertőzöttet ápolnak. Ez feleannyi, mint a járvány egy évvel ezelőtti első hullámának csúcspontján, de a szám a január eleji 2600-ról fokozatosan érte el a második hullám november végi szintjét.

Nincs lezárás

A párizsi régióban vált a leginkább kritikussá a helyzet, ezért a regionális egészségügyi hatóság arra kért minden fővárosi kórházat, hogy a kevésbé sürgős beavatkozások negyven százalékát halassza el annak érdekében, hogy a következő napokban legyen elég kapacitás az új betegek fogadására. A kormány egyelőre kizárta az általános lezárás lehetőségét, amelyre utolsó megoldásként tekint, s inkább az oltási program felgyorsításával próbálja visszaszorítani a járvány terjedését.

A hétvégén több mint félmillióan, hétfőn 108 ezren kapták meg az oltást, amelyből egyelőre az idősotthonok lakói, a 75 éven felettiek, az 50 év feletti krónikus betegek, valamint az egészségügyi és szociális dolgozók részesülhetnek. Az első dózist eddig csaknem 4 millióan kapták meg, 2 millióan pedig már mindkét komponenst a 67 millió lakosú országban.

Szigorítás, vagy sem?

A napi új esetszám továbbra is 20-25 ezer között stagnál, a kórházban ápoltak száma 25 ezer. A járvány kezdete óta 89 ezren vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 360-an.  A száz francia megyéből jelenleg 23 olyan megye ismert, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladja a 250-et. Ezek közül azonban csak az északi Pas-de-Calais-ban és a francia Riviérán rendeltek el a prefektúrák hétvégi lakhelyelhagyási tilalmat a helyi vezetők kérésére.

A nagyobb városokban, Párizsban, Lyonban, Marseille-ben – jóllehet megfigyelés alá helyezett megyékben vannak – a városvezetők tiltakozása miatt nem rendeltek el szigorításokat.  „A helyzetet nagyítóval figyeljük a párizsi régióban, és az egész országban meg fogjuk vizsgálni a védelmi tanács szerdán esedékes következő ülésén” – jelezte az egészségügyi tárca az AFP francia hírügynökségnek.  Jelenleg az egész ország területén délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom van érvényben, de az iskolák és a 10 ezer négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek nyitva tartanak.

(MTI)

Nyitókép: Alain Jocard / AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy jó kérdés. Nálunk a halasztható beavatkozások 100%-át halasztják.

Persze. De valamiből a Mandinernek is élni kell. Sehol egy kattintásgenerátor hír, hán nézzük meg, mi van Párizsban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés