Belpesti filmek a magyar történelemről

2021. március 7. 20:21

Kurtz ezredes
Kontra
Az osztrákok tanítottak meg bennünket késsel-villával enni, a törökök meg fürdeni.

„Szevasztok! Kula Dávid vagyok, az ex.hu kultújságírója. Az a kis szőrös gumicukorburgeres jófej gyerek. Vágjátok a nácik siralmait a pántlikás árvalányhajas történelmi giccsről, amik nem készülnek el nekik? Na, geci, én most néztem egyet, és megkapják benne.

Kezdjük ott, hogy az egész egy vicc. Nem a filmszakma persze, mert ott rengeteg kiváló haverom van, hanem a magyarnak nevezett történelem. Mindenünk, amink csak van, román, szlovák, meg főleg jugoszláv. Az osztrákok tanítottak meg bennünket késsel-villával enni, a törökök meg fürdeni. Civilizálatlan barbár szar nép vagyunk, az az igazság. Vegyük csak az aradi tizenhármat, vagy az Aranycsapatot. Tudtátok, hogy egyetlen magyar sem volt benne?

Gecire gyűlölöm és megvetem ezt az egészet. Ja, persze nem a magyar népet – abból ki ne merjetek tagadni, nácik! – hanem ezt az egész nacionalista, sőt, fideszes tempót. Úgy volt, hogy 1945-ben már legyőztük ezt az egészet, de most, az SZFE meg a teljes filmszakma átalakításával megint megpróbálják újraéleszteni, és ezért borzasztó kínos számomra, amikor a külföldi kollégáim és barátaim kérdezik, hogy megint mi a fene történik nálatok…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiszen Te magad vagy Kula Dávid!
Megdöbbentem.
Eddig csak egy bogaras sérültnek néztelek.

Zseniális! Még sok ilyet, mert a nevetségessé tétel öli igazán a népszerűséget.

Nyilván nem ilyen nyíltan és direkte, de ennyire szemetek és pontosan így. Moslékék. Amit a Coviddal előadtak, az közbotrány.

NINCS olyan magyar filmes, aki erre képes lenne. A LENGYELEKKEL kéne kooperálni, ők zsinórban készítik a jobbnál jobb közel és távoli lengyel múltról szóló filmjeiket. Némelyik a nagy csatajelenetek miatt horrorisztikusan drága, de tudomásul veszik, h. ez ezzel jár.

Ezen NEM lehet segíteni, egy teljes nemzedéknyi idő kellene, h. a tudat, a gondolkodás formálódjék. És sok-sok tanulmányút Lodz-ba. Bátrabban is szakadnak ellen oldali kisebbségek esetleges érzékenységének sértésétől, Mondjuk, az átképzés azzal kezdődhetne, h. addig nézik a Katynt, míg kívülről, képről-képre tudják.

Téma az lenne, ember NINCS, aki meg tudná csinálni, szerintem. Két parádés, nagyszerű magyar filmre emlékszem, a Szerelem Törőcsik és a Darvasokkal, és a Káél rendezte operafilm, a Bánk bán, meg persze, a Várkonyi rendezések.

Tv-n maradandó a Beszterce ostroma, Zsurzs Évától. Viszont az kor, amelyik Zsurzsot, Várkonyit szülte, a jó értelemben vett szellemiségével, elmúlt. Egészen egyszerűen mások a kor uralkodó, általános érzeményei, a színészek, minden.

Ezzel együtt, ahogy az agg Wajda megrendezte a Katynt, csodálatom tárgya és NEM volt az olyan régen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés