Vakcinákról még egyszer

2021. március 6. 16:46

Gulyás Gergely
Facebook
A baloldal és lakájmédiája napok óta gyűlöletkampányt folytat a kormánnyal szemben a vakcinabeszerzés ügyében.

„Mindannyian nehezen viseljük a bezártságot. Még ez sem lehet azonban magyarázat arra a gyűlöletkampányra, amelyet a baloldal és lakájmédiája napok óta a kormánnyal szemben  a vakcinabeszerzés ügyében folytat. 

E kampány legfőbb állítása, hogy Magyarország nem rendelt elég Moderna vakcinát, így azt helyettünk mások veszik meg. 

Nézzük a tényeket:

Az EU-s vakcina lehívásoknak négy kategóriája van:

1. Initial (normal)
2. Optional
3. Top up
4. Top-up optional

Mind az »initial« dózisokból, mind az »optional« dózisokból 80 millió állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000. 

Az »Optional« kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek (a Bizottság által kötött szerződés 15. oldala), amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag. 

A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani, tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él.  

(A táblázatból egyébként az is kiderül, hogy vélhetően hasonló okokból több másik uniós tagállam sem élt  az opcionális lehívás lehetőségével.)

Felmerül viszont egy kérdés: a Szabad Európa nevű baloldali propagandaoldal (milyen kár, hogy ezen a néven ilyen minőségű az újságírás) és az ő tudósításukat átvéve az Index a következőkről »tájékoztat«:

»Rákérdeztünk az EU-nál a várható szállítási menetrendekre is.
„A közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem »az EU-tól« érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, ezért nekünk sajnos nincs közvetlen rálátásunk a pontos szállítási menetrendre”
– válaszolta az Európai Unió képviselete.«

A fenti negyedéves szállításra vonatkozó  információk a Bizottság (név szerint: Stella Kyriakides uniós biztos) által aláírt, a bejegyzésemhez csatolt szerződésből származnak. A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottsag a csatolt táblázatot is jól ismeri. Akkor vajon miért hazudott Brüsszel az internetes lapnak? Itt a nagy lehetőség a Szabad Európának és az Indexnek, hogy utánajárjanak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elképesztő, mi megy pl. az. ATV-ben... telex-hvg-444...

Azt sejthetjük, hogy külföldről finanszírozzák a Szabadeurópa újságot, amelyik előítéletekkel terhelt a szabadon választott, mostani magyar kormánnyal szemben és szeretné úgy befolyásolni a választásokat, hogy a következő választásokon a Szabad Európának tetsző Gyurcsány vezette "Egyesült Ellenzék" taszítsa le a helyéről a jelenlegi kormányt.
A külföldi ügynökök nyilvántartásáról szóló törvény (FARA) az Egyesült Államok 1938-ban elfogadott törvénye, amely előírja, hogy a külföldi hatalmak érdekeit "politikai vagy kvázi politikai minőségben" képviselő ügynököknek nyilvánosságra kell hozniuk kapcsolatukat a külföldi kormánnyal, valamint információkat kell szolgáltatniuk a kapcsolódó tevékenységekről és pénzügyekről. Ennek célja megkönnyíteni "a kormány és az amerikai nép általi értékelését az ilyen személyek nyilatkozatainak és tevékenységeinek".

Most a Szabad Európától indult el a hírhamisítás!

A cikk írója Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél és 2018/19-es akadémiai évben az arizonai állami egyetem Fulbright-Humphrey ösztöndíjasa volt.

Azt sejthetjük, hogy külföldről finanszírozzák a Szabadeurópa újságot, amelyik előítéletekkel terhelt a szabadon választott, mostani magyar kormánnyal szemben és szeretné úgy befolyásolni a választásokat, hogy a következő választásokon a Szabad Európának tetsző Gyurcsány vezette "Egyesült Ellenzék" taszítsa le a helyéről a jelenlegi kormányt.

A külföldi ügynökök nyilvántartásáról szóló törvény (FARA) az Egyesült Államok 1938-ban elfogadott törvénye, amely előírja, hogy

a külföldi hatalmak érdekeit "politikai vagy kvázi politikai minőségben" képviselő ügynököknek nyilvánosságra kell hozniuk kapcsolatukat a külföldi kormánnyal, valamint információkat kell szolgáltatniuk a kapcsolódó tevékenységekről és pénzügyekről.

Ennek célja megkönnyíteni "a kormány és az amerikai nép általi értékelését az ilyen személyek nyilatkozatainak és tevékenységeinek".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés