A Netflix önmaga paródiájává válik

2021. március 6. 7:29

Hegyi Zoltán
Magyar Nemzet
Azért a három apukánál és a két kis kölyöknél meghúznám a határt.

„Itt van például mindjárt a Netflix. Agymosoda persze ez is, mint bármely más óriás média- és közösségi felület, hiszen szinte láthatatlanul manipulál, de nem tartozom azok közé, akik az ördög művének tartják. Az Isten ugyanis felruházott minket a gondolkodás és a szelektálás nagyszerű képességeivel. Ha meg minden kötél szakad, ott van a távirányító. Az viszont határozottan érdekes és tanulságos, ahogy a Netflix mérlegel. Abban nincs semmiféle nóvum, hogy ha egy szórakoztatóipari termékben a Földet kell megmenteni valami furcsa állattól vagy kórságtól, akkor az expedíció tagjai között találunk ázsiai és fekete embert, valamint nőt. Hogy erre mi a franc szükség volt, azt ép elmével felfogni nem könnyű, hiszen ez a valóságban sincs így, valamint egy igazi film sosem tévesztendő össze egy reprezentációval.

Most viszont az történt, hogy a Netflix felkérte a Dél-kaliforniai Egyetem kutatóit, hogy ugyan mérjék már fel, milyen arányban képviseltetik magukat a különböző társadalmi csoportok az angol nyelvű műsoraik szereplői és készítői között. Ők pedig megtették, és egy lidércnyomásos mondat kíséretében (»A jelentésből kiderül, hogy a Netflix évről évre jobban képviseli a társadalmi csoportokat, de még nagy út áll előtte.«) átnyújtották az anyagot. Amiből többek között kiderült, hogy a konkurensekhez képest a Netflixnél több a női rendező, de lemaradás észlelhető a latin-amerikai és ázsiai származású, főszerepet játszó színészekben. Nos, ha én nő lennék, azért rendesen felhergelném magam azon, hogy valamiféle kvóta alapján szegődhetnék olyan csodás filmművészek nyomába, mint mondjuk Agnès Varda, Věra Chytilová vagy Enyedi Ildikó, és nem mondjuk a tehetségem miatt.

Megtudhattuk továbbá, hogy a vizsgált időszakban a művek producerei és forgatókönyvírói között is nagyobb arányban örülhettünk nőknek, mint más szolgáltatóknál, nem is beszélve a színes bőrű hölgyek szintén kedvező statisztikai adatairól. Ráadásul a főszerepek egyenlő arányban oszlottak meg a nemek között, sőt a fekete színészek aránya ebben a kategóriában még meg is haladta az Egyesült Államok népességében képviselt arányukat. Ugyanez viszont éppen fordítva van a latin-amerikaiak és az ázsiaiak esetében, tehát tényleg van még hová fejlődni.

Ebben az egészben az a drámai, hogy a szabadság nevében tovább folytatódik a cenzúra, az önkorlátozás és az agybaj diadalmenete. Hollywoodban egy ideje már úgy gyártanak filmeket, hogy sima útjuk legyen a rendőrállami piacokon is, és egyébként is nehogy véletlenül valaki megbántódjon valamin, mert akkor fuccs a karriernek, az illetőt megeszik reggelire, és nem lesz harminchat fürdőszobás kecó a Madonnáé mellett. Az pedig, hogy a feltörekvő, ám máris ezerrel száguldó Netflix azzal biztosítja be magát, hogy jelentést írat önmagáról, újabb intő jel. Kizárólag abban lehet reménykedni, hogy a túltolás többnyire önmaga paródiájává válik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ők felülreprezentáltak, de ez ugye tabutéma a libsiknél. Sőt, megemlíteni is antiszemitizmus.

"Azért a három apukánál és a két kis kölyöknél meghúznám a határt."

Hát valahol meg kell húzni a határt, különben minden családdá válna, és akkor maga a kategória, hogy mi család és mi nem az, teljesen elveszti értelmét. Egy bűnbanda is család? Járjon nekik támogatás? Az a nő is család, aki valahol az Usában saját magát vette el feleségül?

A kérdés, hogy miért pont itt húzzuk meg a határt? Teljesen önkényes, hogy pont három férfinál húzzuk meg.

Sokkal egyszerűbb a biológiai alapoknál kezdeni az ilyen kategorizálást, annak legalább van valami alapja, csak hát ugye, ilyenkor páran kirekesztve érzik magukat. Viszont ha három apánál húzzuk meg a határt, így is lesznek olyanok, akik kívül esnek a kategórián.

És mi a helyzet a többnejűséggel, azt is legalizálni kéne? Persze ez manapság nem divatos téma felénk, de ha három férfi két béranyától születő gyerekkel lehet család, akkor az egy férfi két-három nő felállás, ami az araboknál azért előfordul, az miért nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés