Orbán Viktor: Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk

2021. március 5. 7:33
A csütörtökön bejelentett korlátozásokról, a várható nyitásról, az egészségügyre váró kihívásokról, valamint a Néppárttal való viszonyról is beszélt a kormányfő péntek reggel. Összefoglalónk.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyaország! című műsorának vendége volt. A csütörtöki kormányinfón bejelentett korlátozások kapcsán a kormányfő leszögezte: „nem volt más választásunk”, mint szigorítani. Elmondta: „a járványügyi szakemberek nagyon egyértelműen fogalmaztak. Azt mondták,

tragédia lesz, ha nem lépünk.

A kormány ezt meghallgatta, és ennek fényében döntött” – emlékeztetett. Orbán Viktor elárulta hogy, ő is fenntartással viseltetik az ilyen megfogalmazások iránt, de sajnos ez a helyzet.

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk”

– szögezte le. Továbbá elmondta, hogy március 15-ig nyitva tartják a konzultációt, azt követő héten pedig megtervezik, hogy húsvétkor fokozatosan, milyen lépésekben tudunk majd nyitni.

A harmadik hullám erősebb lesz, mint a második volt

„Most a harmadik hullámban vagyunk, és ez erősebb lesz, mint a második hullám volt” – hangsúlyozta. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a legnehezebb időszakra kell felkészülnünk, az intézkedéseknek is ehhez kell igazodniuk.  A védekezés részletei kapcsán elmondta,

  • a középiskolákra vonatkozó eddigi szabályzás fennmarad, marad a digitális oktatás,
  • ugyanez lesz az általános iskolákban és óvodákban is.
  • A bölcsődéket egyelőre nem zárják be,
  • a szolgáltatások esetében, „ami az élethez kell annak mennie kell”,
  • az éttermeknek, a kaszinóknak, a szállodáknak, a műszaki cikkeket árusító boltoknak be kell zárnia

– tette hozzá. A virágboltok esetében a kormányfő elmondta, március 8-án még nyitva lehetnek nőnapon, de azt követően majd nekik is zárniuk kell.

Minden érintett ágazat segítséget kap márciusban

A kormányfő hozzátette, ez a helyzet nem csupán a virágárusoknak, de több ágazatnak is nehéz.

A bértámogatást, amit korábban csak a turizmushoz kapcsoltunk, azt minden érintett ágazatra kiterjesztjük

jelentette ki. Hozzátette: „a katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket”.

A kormányfő leszögezte, most a leginkább azzal van baj, hogy mutáns vírusok érkeznek Magyarországra a különleges üdülőhelyekről hazatérő emberekkel – tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy ezeket „a luxusvakációkat halasszák el, mert hazahozhatnak olyan vírusokat, amik másokat bajba sodorhatnak.”

Drámai kihívások lehetnek a kórházakban

Orbán Viktor elárulta, hogy az oltások körül van némi technikai zavar, de a teljes terv jól halad. Már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz, július elejére pedig ez a szám 8 millióra ugorhat.

Drámai kihívások lehetnek a kórházakban – fogalmazott Orbán Viktor. 6389 új fertőzött van,143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban, és ez a szám felmehet 20 ezerre is  – ismertette az adatokat. Minden erőforrást mozgósítani kell,

lesz elég ágy, lesz elég lélegeztetőkészülék és lesz elég ember is”

– szögezte le a miniszterelnök.

Teljesen megbízhatatlanok az uniós szállítások

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai vakcinának egyelőre semmilyen mellékhatása nem volt az ő esetében. A koronavírus-vakcinák érkezéséről szólva kiemelte, a kínaiak a szállításaikkal hibátlanul teljesítenek, az oroszok lényegében tartják az ütemet, az uniós szállítások azonban tragikusak.

Felülvizsgálják a kiküldött SMS-ek kapcsán a hibákat

Továbbá kifejtette, hogy eddig a háziorvosok ismerték a beoltott személyeket, hiszen saját betegeik voltak, ilyenformán személyes ismeretség alapján zajlott az oltás, de ezt követően át kell állni az adatalapú oltásra. Az utóbbi esetben pedig előfordulhat, hogy olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak, hiszen nagyon sok ember nem ott lakik, ahol be van jegyezve. Az egész folyamatot most leállították, és egy külön operatív csoportot állítottak fel azért, hogy kijavítsák ezeket a problémákat.

Mint fogalmazott: „van egy telefonszámunk, ezt kértem a Müller Cecília asszonytól, hogy ezt minden nap mondja be, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan. És adnak tanácsot, hogy mit és hogyan kell tennie, hogy a hibát ki tudjuk javítani”.

A magyar baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az oltási terv kapcsán meghozott döntések a tudomány véleménye alapján születtek. A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre azt látja, hogy 

a magyar baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd”.

Szerinte az ellenzék mindig azt mondja, amit Brüsszelben mondanak nekik, így tettek az orosz vakcina esetében is – vélekedett. Mint fogalmazott: „az a helyzet, hogy az európai politikához két fajta módon lehet viszonyulni: lehet nemzeti irányt választani, mi ezen az alapon állunk. Mi azért küldjük a képviselőinket Brüsszelbe, hogy Magyarországot és a magyar embereket képviseljék Brüsszelben. A baloldal az ellenkező utat járja. Ők úgy gondolkodnak, hogy ők Brüsszelt, Európát képviselik Magyarországon. Ez egy másik gondolkodásmód. Ez eredményezi azt, hogy

ők mindig megvárják, hogy Brüsszelből megmondják, hogy mi a vonal, és utána azt képviselik, ez így volt régen is. Moszkvában megmondták, hogy mi a vonal, ők azt képviselték Budapesten. Most ugyanez történik, csak a főváros cserélődött ki

– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzáfűzte: „Moszkvának ellenálltunk, most meg Brüsszelben is nemet mondunk, ha a magyar emberek érdeke azt követeli”.

Szólt arról is, hogy jogász szemmel is megnézte, hogy milyen szerződéseket kötött az Európai Bizottság a gyógyszergyártókkal. „Ezek a szerződések nem kikényszeríthetők. Sokat dolgoztak ők ezen, csak nem arra összpontosítottak, amire kellett volna” – emelte ki.

„Hajrá, Weber!”

Manfred Weber korábbi kijelentése kapcsán Orbán Viktor kijelentette, „nem ismerek egyetlen olyan vezetőt sem az Európai Parlamentben, akinek a személyes véleménye bármilyen hatást gyakorolhatna Magyarországra. Nem érdekel bennünket különösebben egyetlen nem magyar európai képviselő lelkiállapota sem. Mindenki birkózzon meg a saját problémájával.” 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy beszélt-e már Manfred Weberrel, elmondta, még nem, de „majd biztos megtörténik. Hajrá, Weber úr!” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „nagyon régi színházi történet, amikor egy Suka nevű színész bement a Major Tamáshoz fizetésemelést kérni, aki nemet mondott. És mondta a Suka, hogy hát biztasson valamivel, és mondta a Major Tamás, hogy hát hajrá, Suka! Tehát hajrá, Weber!”

A kormányfő kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az útjaik lényegében elváltak az Európai Néppárttal. Elmondta, hogy bár beszélt a CDU új elnökével, aki nagyon sikeres tartományi miniszterelnök, de „úgy tűnik, ide már túl későn érkezett” – tette hozzá.

A 6. szamizdatjában írtakkal kapcsolatban, miszerint „most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt”,

a kormányfő elárulta: több partnerrel beszélt, és dolgoznak azon, hogy miként lehetne megújítani az európai politikát.

Orbán Viktor közölte, hogy a kor legnagyobb kérdéseiben gyenge a hangjuk, és nem rendelkeznek elég befolyással az európai politikában. A cél az, hogy a „családokat védeni akaró embereknek, a hazájukat védeni akaró embereknek, az európai birodalom helyett a nemzetek együttműködésében gondolkodó embereknek legyen egy politikai otthona, nem csak a saját hazájukban, hanem európai szinten is legyen otthona. Ennek a megteremtéséért kell dolgoznunk, szerintem egy ilyen politikai irányzat meghatározó erő lesz Európában most” – szögezte le.

„A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe”

Orbán Viktor elmondta, hogy a szakemberek sem látnak előre pontosan a vírus lefolyását illetően. Mint fogalmazott, „az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, és ha most zárunk, akkor én hiszek abban, hogy valóban két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást” – zárta szavait a kormányfő.

Összesen 229 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megértjük, sőt már vártuk a szigorításokat, ahogy nőtt a fertőzőttek száma.
Értünk teszed. Köszönet érte.

Megértjük sőt vártuk már a szigorításokat, ahogy nőtt a fertőzöttek száma.
Értünk teszed nem ellenünk, köszönet érte.

50 év múlva, 2071-ben a történelemkönyvekben ez áll:
1/a: Miközben Magyarország soha nem látott globális pénzuralmi-spekuláns nyomás alatt állt...
1/b: A rendkívül sikeres kormány, a 3-szor kétharmad arányban megválasztott hatalom engedte, hogy a legnagyobb nyilvánosság előtt anyázzák az ország miniszterelnökét, lopós tolvajként gyalázták legenyhébb jelzőkkel, ez a hallgatás a lakosságot arra ösztönözte, hogy
2. az államcsőd felszámolása, a legmagasabb energiaárak lefaragása Európa-i legalacsonyabbra, a szegény gyerekek milliós tömegének ingyenes étkeztetése, az állami vagyon megduplázása, a közösségi közlekedés, az egészségügy, az infrastruktúra zökkenőmentesen biztonságos állami üzemeltetése, a magyarok példátlan méretű gyarapodása/átlagbérek duplára növekedése
3. egy szóra sem érdemes, automatikusan egyszerű feladat, amelyeket bárki, akár az utcáról hatalmat kapó kutya pártiak, 1%-os támogatottságú szabadságvédők és az "ellenzékként" leírt vegyes csapat is játszva megold.
4. Látható, 2022-ben minden készen állt az utóbbi 100 év második legsikeserebb magyar kormányának - az 1921-es Bethlen után - megbuktatásához.
5. A hiszterizált, és a médiamocsok gerjesztette tömegpszichózisban a 6 párti ellenzék Cukros bácsiainak, Cukros nénijeinek nem is kellett mást tenniük, mint megígérni:
- visszaveszik a lopott pénzt /teljes, 100%-os demagógia),
- szabaddá teszik az országot /200%-os demagógia/, kollaboránsként, komprádorként effektíve lehetetlen.

Így kezdődött Magyarország felbomlásának, megszűnésének szomorú története.

A "megkésett intézkedések" csupán a mocsokbaloldal és az aljamédia demagógiája.
Szlovákia 120 millió euróért, - ez egy teljes új kórház építésének ára - végigtesztelte "idejében" az egész szlovákországot.
Ma, és már hetek óta a helyzetük katasztrofális, sokkal rosszabbul állnak, mint mi.

Anyád, az lehet, hogy "mi a faszt csinált az állam az utóbbi 3 hónapban", az összes vakcina, ami bejött 3 hónap alatt, le lett oltva.
Lehet, hogy anyád ott volt és ő tudja, meg azt is tudja, hogy jó anyának is, sajnos: lehet hülye gyereke, amikor rád néz.

"A fidesz elbukott a járvány kezelésében.Alkalmatlan kezelni a járványt." - Ez is egy nézőpont, csak annyit ér, mint a gazdája: szart. Ugyanis:
Európában Magyarország a 2. helyen áll az oltások százalékos arányában, a 27 EU-tag ország sorában.

Akkor te már tudsz valami.
Oszd meg velünk, csak hogy tudjuk, mert momentán Magyarországon van a legtöbb beoltott ember, 2.legtöbb, az EU-ban.

Hiába volt eddig minden áldozat? 3,5 hónapja nem lehet munka után sehova menni. Akkor mi a fenének csináljuk már november óta ezt az őrületet?

Ez meg fost ér, a halálozások regisztrációja országonként más és más, tehát, szart se ér, legfeljebb 30-40%-os résekklel.
Azzal meg kitörölheted a...

Ne menjünk falsra, 2071-ben a fordítóprogramok a mainál slágfertigebben elmondják, mit ír az Európai Egyesült Államok Nagy Enciklopédiája, pánsémi nyelven...

"húsvét környékén nyithassunk" - attól tartok, hogy pünkösddel is megelégedhetünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés